Márciusban a Talpalatnyi föld tehetséggondozó programunk meghívott előadója Dóra Melinda Tünde, aki gyermeke születése után kezdett el foglalkozni zöldségtermesztéssel. A hobbiként induló délutáni időtöltés átalakult tudatos élelmiszer termeléssé, aminek eredményeképp a kiváló minőségű terményeket Michelin csillagos éttermek kezdték felvásárolni.


Az előadás és azt követő beszélgetés során megtudhattuk többek közt, hogy hogyan lehet heti két napi munkával közel 1000 kilónyi zöldséget és gyümölcsöt megtermelni; hogy a talajforgatás nélküli gazdálkodásnak mik az előnyei; hogy milyen módszerekkel lehet hatékonyan feldolgozni a terményt; hogy a thai bazsalikom és a büdöske mely kártevők ellen védi a növényeinket, vagy hogy érdemes paradicsomtermesztéssel kezdeni a kertészkedést. 

A rendkívül inspiráló találkozó után diákjaink a paradicsomtermesztés ötletén kívül, sok gondolatot „vittek magukkal”, amelyekből alább szemezgettünk néhányat.

„Az otthon megtermelt élelmiszer tápanyagokban sokkal gazdagabb lehet, mint a bolti.”
„Nem szükséges rengeteg időt eltölteni a kertben ahhoz, hogy eredményes legyen a termelés.”
„21 nap, hogy kikeljen a tojásból a csirke és még 21 nap, míg felnő.”
„Paprikát és tököt egymás mellé kell ültetni.”
„A bazsalikom nem olyan kicsi, mint a boltban.”
„A föld forgatásával a gyomnövények jobban szaporodnak.”
„Anya szeret kertészkedni, majd elmesélem neki, hogyan ültessen.”
„Én is szeretnék ültetni dolgokat.”

A programot a Nemzeti Tehetségprogram és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.