Kedves „babitsos” diákok!Vajon hányan tudjátok, hogy van iskolánknak egy Emlékezet Portálja, s vajon hányan kerestétek föl ezt az oldalt a „Babits” polgáraként?

A portált 2015-ben a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett családtörténeti pályázat hívta életre, és akkori rendszergazdánk, Kerekes András készítette el. A meghatározóan diákjaink által végzett családi „kiskutatásokat”, visszaemlékezéseket, továbbá iskolai rendezvények beszámolóit és személyes jellegű írásokat tartalmazó Emlékezet Portál célja, hogy a kommunista diktatúrák, valamint a holokauszt áldozatai előtt tisztelegve bemutassa, hogy az iskolánkban folyó emlékezetmunka hogyan dolgozza fel e korszakok történéseit és tanulságait.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25) alkalmából szeretnénk az Emlékezet Portál frissítésére, bővítésére kérni benneteket. Emlékezünk újabb családi történetek feltárásával, feldolgozásával, dokumentálásával azokra, akiket szovjet hadifogságba, málenkij robotra hurcoltak, vagy itthon jogellenesen letartóztattak, koncepciós perekben elítéltek, bebörtönöztek, munkatáborokba vittek, kivégeztek. Akiket kitelepítettek otthonaikból, mert svábok, szlovákok vagy „osztályellenségek” voltak. A múlt idegenségében keressük és lássuk meg saját családunk érintettségén keresztül magunkat, hogy valóban személyesnek és sajátunknak érezhessük az emlékezés gesztusát. Próbáljatok felkutatni, lejegyezni, dokumentálni családi vallomásokat, tanúsításokat, hogy bemutathassuk Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, hogy tanulhassunk belőlük és megőrizhessük iskolánk Emlékezet Portálján.

Amit várunk: 1-4 oldal terjedelmű, Times New Roman betűtípussal, másfeles sorközzel, 11-es betűmérettel megírt visszaemlékezéseket változatos műfajban, lehet például interjú vagy portré készítése egy érintett családtaggal, rokonnal, jó ismerőssel. De lehet szövegesen is bemutatott, kommentált fénykép vagy bármilyen más családi dokumentum, például levél, igazolvány, igazolás ítélet, napló(részlet) vagy más.

Határidő: 2017. február 20.

Kapcsolattartó pedagógus: Pethőné Nagy Csilla