Idén nagy szerencse ért bennünket, mert részt vehettünk egy orosz-magyar csereprogramban. Jekatyerinburgban jártunk. Az utazásra 2019. május 10-18 között került sor.

Két napot Moszkvában töltöttünk, megismerkedtünk a Vörös Tér nevezetességeivel, megnéztük a Kreml fegyvertárát és sétáltunk a régi Arbaton és a Moszkva folyó partján.

 

 

Az utazásunk második felét, majdnem egy teljes hetet, Jekatyerinburgban, orosz diákoknál töltöttünk. Ottlétünk során találkoztunk az ottani magyar főkonzullal, ellátogattunk a városházára, részt vettünk egy kiállítás megnyitóján, megismerkedtünk a város nevezetességeivel, felderítettük Európa és Ázsia határvonalát és bepillantást nyerhettünk egy működő orosz ortodox kolostor életébe.

   Kint létünk során megismertük az orosz családok mindennapi életét és ételeit, a cserediákok iskolájának működését, hiszen órákra is ellátogattunk, valamint részesei lehettünk néhány különös szokásnak.

   Tapasztalatainkról egy csésze forró orosz tea mellett, az iskolánkban hagyományosan működő Ezüstkanál Teaházban számoltunk be, népes érdeklődő közönség előtt.

   Mi, a programban résztvevő diákok rövid kiselőadásokon keresztül mutattuk be az orosz kultúra területén frissen szerzett tapasztalatainkat. Beszámoltunk az utazás részleteiről, az ott látott nevezetességekről. Beszéltünk a két ország kulturális különbségeiről, valamint részletes képi beszámolót is adtunk az elfogyasztott orosz ételekről.

   Rendkívül jól éreztük magunkat az utazás során. Reméljük, hogy hosszútávon működhet ezt a kapcsolat. Bízunk benne, hogy az általunk bemutatott kulturális értékek segítségével több diáktársunk érdeklődését sikerült felkeltenünk.

Nagyon készülünk és várjuk az orosz diákok viszontlátogatását.

Terzic Diana
11. F osztályos tanuló

Pécs, 2019. május 23. 


Galéria megtekintése
Fotókat készítette: Kovács Liliána 9.F