Nemes Ádám 12. C osztályos tanulónk 4. lett a „Vitázik a világ ifjúsága” nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjében. Sikeréhez külön gratulálunk, hiszen a döntő többi részt vevője kéttannyelvű középiskolába jár.

A döntő moderátoraként Nick Patrick 12. C osztályos tanuló pedig (aki megnyerte a tavalyi versenyt, a nemzetközi mezőnyben pedig 5-8. helyen végzett) kiemelkedő munkát végzett.
 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2017. május 31., Vitázik a világ ifjúsága

Budai franciska lett a vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi győztese

A pécsi diák Nemes Ádám (PTE Gyakorló gimnázium) a negyedik helyen végzett.

A 17 éves Budai Franciska (Osztrák Iskola, Budapest) lett a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyarországi döntőjének győztese. A négy legjobb német nyelven vitázó magyarországi fiatal (ld. lent) az országos döntőben, ebben az izgalmas kérdésben ütköztette nézeteit: „Bevezessék-e Magyarországon a feltétel nélküli alapjövedelmet?” Végül Budai Franciska győzte meg a zsűrit a retorikai képességéről.

A második helyezett Dömötör-Nagy Dórával (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) együtt ketten képviselik Magyarországot a nemzetközi vitahéten Tallinnban 2017. szeptember 25. és 30. között. Ott találkoznak a másik kilenc projektország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Szlovákial, Szlovénia és Ukrajna) győzteseivel. A közönség feszülten követte a vitát az Andrássy Egyetem tükörtermében és nagy tapssal értékelte a vitázók teljesítményét.

Az országos döntő minden projektországban a vetélkedőév csúcspontja. Tíz közép-kelet európai országból 150 középiskola összesen mintegy 2300 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn. A projekt erősíti a vitakultúrát mint a demokrácia eszközét és támogatja az európai többnyelvűséget.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, a Hanns Seidel-Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Zrt. támogatja.

 

A DÖNTŐ RÉSZTVEVŐI:

Budai Franciska (Osztrák Iskola, Budapest),
Dömötör-Nagy Dóra (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest),
Kiss Anna (Deutsche Schule, Budapest),
Nemes Ádám (PTE Gyakorló Gimnázium, Pécs)

http://ww2.infovilag.hu/2017/05/31/vitazott-a-vilag-ifjusaga-nalunk-is