2017 február 8-án hosszas iskolai felkészülés után megrendezésre került hetedik alkalommal a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny iskolai fordulója.

A tavalyi verseny sikeres résztvevőjeként most lehetőségünk volt az iskolai diákok zsűrizését segíteni. Számunkra így is nagyszerű élmény volt a részvétel. A vitázókat az elmúlt hetek péntek délutáni felkészüléseiről már ismertük és nagy örömet jelentett számunkra, hogy láthattuk őket felkészülten érvelni, ahol figyelembe vették tanácsainkat is. A nyolc résztvevő között minden évfolyam diákja megtalálható volt: kilencedikesektől kezdve egészen a végzősökig. Az is pozitívnak tekinthető, hogy nem csak a németes osztályok vettek részt, hanem biológia-fizikás, matek-infós és angolos osztályba járó diáktársaink is.

(Horváth Csanád 9. D, De re Luigi Attila 9. B, Pissors Fenja 10. C, Balogh Dalma 10. C, Németh Márk 11. C, Angyal Olivér 12. E, Pál Gergő 12.E és Nemes Ádám 12. C)

A nyolc vitázót sorsolás után két csoportba osztottuk be, így négy-négy diákkal két vita ment egymással párhuzamosan. A pozíciókat, hogy kinek kell a téma ellen, vagy mellett érvelnie, csak fél órával a vita kezdete előtt húzták ki a résztvevők és ez alapján készültek fel a rendelkezésre álló időben. Az első vitának a témája volt: a magyarországi iskolákban csak bioélelmiszert árusítsanak, illetve használjanak fel.  A második körben új társakkal, az „Emeljék-e az állami támogatást az elektromos autók vételekor Magyarországon?” kérdés mellett vagy ellen érvelhettek. Zsűritagként elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem volt könnyű dolgunk az értékelés során. A felkészülések eredményesek voltak és mindenki tudott profitálni belőle. Ezek természetesen jó vitákat eredményeztek, amelyben mindenki jól teljesített. A két feladat értékelése után végül megszületett az eredmény. Iskolánkat De Re Attila Luigi a 9. B osztályból, illetve Nemes Ádám a 12. C osztályból fogják képviselni a verseny következő fordulóiban. Mind a nyolc versenyző eredményéhez gratulálunk és reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk velük.

Nick Patrik, Kaprinyák Csilla Virág 12. C

A VERSENY GALÉRIÁJA