Iskolánk öt diákja, Vadász Péter Zalán (12. D), Lukács Szilárd (10. B), Sütő Zsigmond (10. B), Fodor Barnabás (9. C) és Czimmer Eszter (9. D) 2023. április 12-13-án részt vett az Európai Űrügynökség által megrendezett CanSat Hungary verseny döntőjében. A CannedPTE csapatot a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Biofizika Intézete szponzorálta, mentorként Pandur Anett földrajz, és Kovács Bálint fizika szakos tanárok segítették a tanulók munkáját. 


A diákok feladata egy valós méréseket megvalósító műhold tervezése és kivitelezése volt egy konzervdoboznyi méretben. A döntőbe került 10 legjobb csapat kaphatta meg a lehetőséget, arra, hogy az általa legyártott műholdat felbocsáthassa igazi rakétával, miközben a szerkezet specifikus méréseket végez, mint egy igazi űrmissziónál. A döntőt két budapesti találkozó előzte meg, ahol tanulóink sikeresen mutatták be addigi munkájukat.
Elsődleges küldetésként a magasság, hőmérséklet és nyomás mérése minden csapatnak kötelező volt. A CannedPTE csapat másodlagos küldetése a légkör Gamma-sugárzásának és a PM10, azaz a 10 nanométernél kisebb részecskék koncentrációjának megmérése, valamint ezek élettani hatásainak tanulmányozása volt, amelyet tanulóink a PTE ÁOK Biofizikai Intézetében készítettek elő. A diákok által tervezett műhold vázban egy akkumulátorral működő nyomtatott áramkör került elhelyezésre, amely mentette és továbbította az adatokat. A döntő a Magyar Honvédség által üzemeltetett bázison zajlott, ahol a műholdakat 1 kilométeres magasságra bocsátották fel egy hordozórakéta segítségével. A szenzorok által mért adatokat egy földi állomás fogadta, ahol az adatfeldolgozást egy szintén tanulóink által írt programkód dolgozta fel. A földetérés után minden csapatból 1 fő (tűzszerészek kíséretében) elmehetett megkeresni a szerkezetet, hogy kinyerhessék belőle a további információkat. Tanulóink és felkészítő tanáraik aznap estére egy katonai bázison kaptak szállást, bepillantást nyerve a valódi katonai életbe. A verseny második napján a csapatoknak angol nyelvű prezentáció keretében kellett ismertetni a mérési eredményeket és küldetéseket.
Bízunk benne, hogy a csapat tagjai ezzel a megmérettetéssel rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtak és jövőre ismét megmérethetik magukat ezen a versenyen, ahol cél a CanSat Európa-bajnokság!
A műhold vázának nyomtatásában az iskolánkban működő, PTE MIK által támogatott 3D nyomtató szakkör segédkezett. Köszönjük a PTE ÁOK Biofizikai Intézet támogatását és a Rák Antenna Kft.-nek a 3D nyomtatáshoz szükséges alapanyag biztosítását!