HÍREINK

Felvételi tájékoztató a 2024/2025. tanévre

Felvételi tájékoztató
a 2024/2025. tanévre

Felvételi előkészítők 2023.

Szeretettel várjuk azokat a 8. osztályos tanulókat, akik intézményünkben felvételi előkészítőn szeretnének részt venni!

MEGHÍVÓ SZALAGAVATÓ ÜNNEPSÉGRE ÉS BÁLRASzeretettel és tisztelettel meghívjuk
a Szülőket és további Családtagokat, az Ismerősöket és a Barátokat
végzős osztályaink szalagavató ünnepségére!

Megemlékezés Babits Mihály születésnapjáról

1883. november 26-án született Babits Mihály író, műfordító, a 20. század egyik legnevesebb költője.

BARANYA MEGYEI IRODALMI VERSENY 2023

Idén is nagy sikerrel rendeztük meg a Baranya Megyei Irodalmi Versenyt.

Elhunyt Oláhné Vácz Gyöngy iskolánk nyugalmazott magyar szakos tanára

Gyöngy klasszikus műveltségű, nagy tudású magyar-történelem szakos tanár volt.

KÉZILABDÁS SIKEREK

Kézilabdás lányaink a megyei diákolimpia selejtezőn 5, fiaink pedig 3 csapatot maguk mögé utasítva döntőbe jutottak.

Iskolai sportlétesítményeink megújultak!

Iskolai futópályánk nyáron átesett egy komoly felújításon, vadonatúj rekortán borítás teszi még vonzóbbá a használatát. Nemrégiben pedig 5 és fél millió forint értékű új tornafelszerelés érkezett.

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak eredményhirdetése (2023.)

Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége online pályázatot hirdetett nyolcadik osztályos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Határtalanul (HAT-20-03-0175 pályázat)

Határtalanul Erdélyben (HAT-20-03-0175 pályázat)

A Határtalanul program keretein belül 2021. szeptember 21-25. között iskolánkból négy osztály utazott Erdélybe, ahol számos érdekes programon vettek részt, melyek segítségével jobban megismerték  a határon túl élő magyarok történetét. 

JESZ beavató előadása a Babitsban

Különleges élményben volt része a gimnázium diákjainak november 17-én: első alkalommal vehettek részt a PTE Janus Egyetemi Színház beavató előadásán. Katona József Bánk bánjának feldolgozása Akli Krisztián és asszisztense, Hornok Máté rendezésében került a nézők elé.

Babits Focikupa

November elején zajlott a hagyományos Babits Focikupánk a 10. A osztály rendezésében, melyen ezúttal nyolc csapat mérettette meg magát.

MEGHÍVÓ Iskolánk névadójának, Babits Mihály születésnapja tiszteletére rendezett kiállítás megnyitójára

Iskolánk névadójának, Babits Mihály születésnapja tiszteletére rendezett kiállítás megnyitójára hívunk minden kedves volt és jelenlegi Diákunkat, Kollégánkat, Szülőket és Barátokat!

Márton-nap

A Diákönkormányzat által szervezett esemény keretében november 11-én ünnepeltük a Márton-napot.

Bolognában képviselte Magyarországot iskolánk csapata az RM@Schools Konferencián

2023. október 25-26-án VIII. alkalommal rendezték meg EIT RawMaterials Ambassadors at Schools Konferenciáját. A nemzetközi eseményt az EU országok középiskolásai számára szervezik.

Tollaslabdázóink nemzetközi sikerei

A szeptemberben rendezett nemzetközi tollaslabda tornákon gyönyörű eredmények születtek!

Aranyérmes a Babits csapata!

A 2023. október 21-én rendezett 29. Rókaűzők Váltófutóversenyen (Szigetvár-Kaposvár országúti 84 km-es) iskolánk PTE Babits csapata aranyérmes lett kategóriájában (középiskolás kategória) és elhozta a megérdemelt kupát.

A Medve Go Szabadtéri Matematikaversenyen jól szerepeltek csapataink

A Medve Go Szabadtéri Matematikaverseny Nagy Medve kategóriájában Déldunántúli regionális:
2. helyezést ért el 10. E osztályos csapatunk: Biró Levente, Korpa Vivien, Szőcs Márton (Ripszámné Litz Ágnes tanítványai)
6. helyezett lett 10. B osztályos csapatunk: Magyar Míra, Major Milán, Szundi Endre György (Gyarmati Istvánné tanítványai)
1. helyezést ért el felnőtt csapatunk, eredményükkel bejutottak a döntőbe: Bartal Zsolt, Gyarmati Istvánné, Gyarmati István

Eredményükhöz gratulálunk!

Fogadóórák 2023 novemberben!

Tisztelt Szülők!

Iskolánkban 2023. november 13-án 17:00 órától szülői fogadóórát tartunk, melyre tisztelettel hívjuk és várjuk Önöket!

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Október huszadikán az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztünk, melyet korabeli filmfelvételekkel idéztünk fel.

Halloween buli

Október 19-én, az őszi szünet előtt, a 9.D és 10.D osztályok közös szervezésében Halloween bulit rendeztünk az iskolában. A színes programok között szerepelt jelmezverseny, játékos ügyességi feladatok, kvíz és tánc. Az esti programhoz finom "tökös" édességek is érkeztek.

A rendezvényen készült képek megtekinthetőek a képgalériában: link

A Pécsi Nyitott Színházi Műhely előadása

Október 13-án a humán tagozatos 10. F osztályunknál járt a Pécsi Nyitott Színházi Műhely fiatal és lelkes tagjaiból álló csapata, köztük Ligner Boglárka, iskolánk 11. A osztályos tanulója.

Tehetséggondozó órák a Babitsban 7., 8. osztályos tanulóknak

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Szeretettel várjuk azokat a 7-8. osztályos diákokat, aki a természettudományos tantárgyak iránt érdeklődnek és szívesen részt vennének a tanév során tehetséggondozó órákon.

Pályázat nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára

Kedves Nyolcadikosok!

Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége idén ismét meghirdeti pályázatát nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Az aradi vértanúk emlékezete

Október 6., a nemzeti gyásznap alkalmából iskolánk 11.E osztályos diákönkormányzati képviselői koszorút helyeztek el az Aradi Vértanúk útján, annak emlékére, hogy 174 éve ezen a napon végezték ki Aradon, azt a 13 honvédtisztet, akik életüket adták Magyarországért és a magyarok szabadságáért. Ezen a napon végezték ki Budapesten Batthyány Lajost, Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét is.

Diákpolgár-avató 2023.

2023. október 6-án tartottuk kilencedikes diákjaink hagyományos Diákpolgár-avatóját, melyet a négy évvel ezelőtti győztes osztály, a 12.C szervezett.

A Zene Világnapja

Október 1. a zene szerelmeseinek világszerte különleges napot jelent, hiszen ezen a napon ünnepeljük 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására a Zene Világnapját.

Német cserediákok a Babitsban

Szeptember közepén németországi partneriskolánk 22 diákját köszönthettük iskolánkban, akiket ezúttal a 10.C és a 10.D osztály tanulói és családjai láttak vendégül. A csoportot első ízben kísérte Ludger Kässens, a dammei gimnázium igazgatója, valamint már negyedszerre érkező Bettina Dieler tanárnő.

Részvétel az Európai Mobilitási Héten

Huszonkettedik alkalommal szeptember 16. és 22. között rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, hogy a városokban, így Pécsett is felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedési alternatívákra, mint a séta, kerékpározás vagy közösségi közlekedés.

Szülői értekezlet

Tisztelt Szülők! 
Szeretettel várjuk Önöket a tanév első szülői értekezletére, melyet 2023. szeptember 25-én, hétfőn 17:00 órai kezdettel tartunk. 
 

Sulyok Andrea
Intézményegység-vezető

Innováció és tehetséggondozás a BabitsbanAz „Innováció és tehetséggondozás a Babitsban” című pályázatunkkal az országosan 552, ezen belül a Dél-Dunántúlon a 32 támogatott projekt közé kerültünk, mellyel közel 38 ezer euró támogatást nyertünk intézményünk szakmai fejlesztésére és új nemzetközi kapcsolatok kiépítésére.

Nyílt nap a Babitsban

Kedves Nyolcadik Osztályos Tanulók! Tisztelt Szülők!

A Pécsi Tudományegyetem gazdag hagyományokkal rendelkező gyakorló középiskolája szeretettel várja mindazok érdeklődését és jelentkezését, akik a képességfejlesztéssel összehangolt, a kor követelményeinek megfelelő versenyképes tudás megszerzésére törekszenek, s egy örökösen megújuló, alkotó kedvű közösség tagjai kívánnak lenni.

Spanyolországi élménybeszámoló

Augusztus utolsó napjaiban egy diákcsoportunk spanyol tanulmányi kiránduláson vett részt Bognár Vasas Dóra és Pálné Porst Andrea tanárnők kíséretében.

Iskolánk diákjai és tanárai 2023. szeptember 9-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Iskolánk diákjai és tanárai 2023. szeptember 9-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Pákolicz Gréta (9. Ny) és Szabó Szilárd (10.A) az Országúti kerékpárversenyen

Pákolicz Gréta (9. Ny) az Országúti kerékpárversenyen, Baranya Vármegye Diákolimpián vett részt, ahol korosztályában 1. helyezést ért el. 

Gratulálunk Tóth Andrisnak a Márk Tamás díjhoz

Nagy örömmel gratulálunk Tóth Andrásnak (12. A) a 2023-as évi Márk Tamás díj elnyeréséhez! A díjat a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése adományozta a fiatal vízilabdázó tehetségeknek, aki a 2023-as Vízilabda U17-es EB-n 4. helyezett lett.

Kilencedikeseink Napja

Szeptember első tanítási napjait újonnan érkező kilencedikes tanulóink az iskola és egymás megismerésével, valamint közös kirándulással töltötték.

Tanévnyitó

Szeptemberben mindenki számára elkezdődött az új tanév. A nyári felújítások után ismét megteltek az iskolapadok és benépesült az iskola a felújított épületben. Szeptember 5-én tanévnyitó ünnepségünkön Sulyok Andrea intézményegység-vezető hivatalosan is megnyitotta a tanévet és köszöntötte a régi és új babitsos diákokat.

ERASMUS+ köznevelési mobilitások a nyári szünetben

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás a Babitsban" elnevezésű Erasmus+ projektje keretében Kleisz Erika, Lőrinczi Adrien és Zsombori Barbara tanárnők külföldi továbbképzéseken vettek részt a nyári szünet alatt Németországban, Belgiumban és Olaszországban, valamint Hosszú Barbara, iskolánk intézményegységvezető-helyettese, iskolánk nemzetközi kapcsolatait bővítette egy osztrák gimnáziummal történő együttműködéssel.

FIT Iskolafesték Program 2023

Iskolánk részt vett a FitPlaster Hungary Kft. FIT Iskolafesték Programjában, melyre közel 600 intézmény adta be pályázatát.

Versenyfelhívás - Baranya Megyei Irodalmi Verseny (2023)

A Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2023-ban a hagyo­má­nyait megőrizve, de a 2021-ben megújított formájában  kerül megrendezésre. Intézményünk, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke közösen rendezi meg kortárs irodalmi versenyét a város, a megye és a régió középiskolás tanulóinak.

TANÉVKEZDÉS

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

Az iskolában zajló felújítási munkák miatt a tanév első tanítási napjait az alábbiak szerint tartjuk:

Nyári sportsiker – Nagy Norbert

2023. augusztus 11-13 között rendezték meg Kecskeméten a 25. Wakeboard és wakeskate Országos Bajnokságot, melyen Nagy Norbert, iskolánk 9.F osztályos tanulója  részt vett és kategóriájában elhozta az I. díjat, Magyar Bajnok lett! Gratulálunk.

 


Tankönyvosztás - Menza - Tanévkezdés

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

Tankönyvosztás
A 2023/2024-es tanévre az alábbi időpontokban és feltételekkel kérjük átvenni a tankönyveket:

MITE igazolás

Tisztelt Edzők!
Kedves Diákok!
A mindennapos testnevelés alól (a plusz két óra alól) csak azok a tanulók kapnak felmentést, akik hetente minimum kétszer edzésre járnak, s erről pecséttel, edzői aláírással ellátott igazolást hoznak, melyet félévente megerősítenek. Csak az iskola által kibocsátott, pontosan kitöltött és határidőre leadott igazolást tudjuk elfogadni. 

Ragyogóan indul a nyár!

Pákolicz Gréta (9.Ny) az Országúti Kerékpárverseny Országos bajnokságon nagy csatában második helyezett lett.

Német cserekapcsolat iskolánkban: Utazás Damméba

Az őszi helyi programjaink után a tanév végén, június 7-én, mi keltünk útra a 10. C osztályból Muráth Eszter osztályfőnök és Cseh Gabriella tanárnő kíséretével, hogy újra együtt dolgozhassunk német partnereinkkel. Jó érzés volt újra találkozni a már ismert arcokkal.

Nyári ügyelet

A nyári szünet ideje alatt 2023. július 3-án, 12-én, 26-án és augusztus 9-én 9:00-12:00 óra között tartunk ügyeletet.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjenek előzetesen e-mailben felvenni a titkárságunkkal a kapcsolatot a babits@babits.pte.hu e-mail címen, mivel az iskola épületébe az ott zajló felújítási munkák miatt nem lehet bejönni. A kért dokumentumokat, iskolalátogatási igazolásokat ügyeleti napokon a portán lehet átvenni.
A tankönyvosztásról és a tanévkezdésről később adunk tájékoztatást a honlapunkon.

Szép nyarat, jó pihenést kívánunk mindenkinek!

Látogatás a Pécs városi szennyvíztisztító telepen

Június 13-án több osztályunk is meglátogatta a Pécsi szennyvíztisztító telepet. A látogatás során megtekinthették a diákok a szennyvízben talált tárgyakból készült kiállítást, felhívták a figyelmüket a felelős csatornahasználatra. 

Tanévzáró - 2023

2023. június 16-án tartottuk tanévzáró ünnepségünket, melyen Sulyok Andrea intézményegység-vezető lezárta a 2022/2023-as tanévet, valamint átadásra kerültek a kimagasló tanulmányi eredményekért, tantárgyi és sportversenyekért járó nevelőtestületi dicséretek, a Babits Alapítvány és az Ifjúság Sportjáért Alapítvány jutalomdíjai. A Babits Alapítvány jutalmazta a legjobb tanulmányi eredményt elért osztályt is, aki ebben a tanévben a 9.D osztály lett. 

Games Day

Idén másodszor rendeztünk B osztályos tanulóink számára angol nyelvű projektnapot.

A 2022-2023-as tanév matematika versenyeredményei

Az idei tanévben rangos versenyeken kiváló eredmények születettek matematikából.  

Újabb Cheerleading sikerek

A 2023. június 3-án megrendezett V. CHEERSTARS HUNGARIAN NATIONAL AND INTERNATIONAL OPEN CHEERLEADING CHAMPIONSHIP-en a PTE PEAC Cheerelading Szakosztály Babits-os tanulói kiváló eredményeket értek el! 

Babitsos diák a PTE-PEAC párbajtőr bajnoka

 2023. június 10-én került megrendezésre a Mecsek Kupa párbajtőr bajnokság, ahol Kovácsfi-Till Áron (10.B) felnőtt kategóriában első helyezett lett.  

Ivókutat kapott az iskola

A nemzetközi környezetvédelmi világnapon, június 5-én a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” elnevezésű projekt keretében a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában kültéri ivókutat avattak. 

Országos Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia

A hétvégén megrendezett Országos Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Döntőn, I. osztályban, felnőtt kategóriában, Fekete Liliána (10.B) első helyezett lett labdával, második buzogánnyal, és szintén első helyet gyűjtött be szalaggal. Eredményéhez gratulálunk! 

Portugál iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül külföldi iskolalátogatáson vett részt Ágoston Vivien tanárnő és Pintér Gergő tanár úr.

A IV. Pécs-Orfű-Abaliget félmaratonon

A IV. Pécs-Orfű-Abaliget félmaratonon 3 fős csapatban nagyszerű eredmények születtek - fiúcsapatunk bronzérmet szerzett!

Babits Sportnap 2023.

Az iskolánkban a Koronavírus járvány óta először rendeztük meg újra a Sportnapot a DÖK-nap alkalmából 2023. május 30-án, amit a testnevelési munkaközösségnek köszönhetünk.
A rendhagyó nap pörgősen, élménydúsan telt az elejétől a végéig.
A diákok számos sportágban vehettek részt, ahol megmutathatták tehetségüket, mint például a váltóverseny és váltófutás, Murphy, amőba, tűzharc, aerobik, tabata, streetball, labdarúgás, röplabda, frizbi és lépcsőfutás. Ezek a sportágak lehetővé tették a diákok számára, hogy tapasztalatot szerezzenek a sport és csapatmunka közösségépítő szerepéről.

JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓ

AZ IFJÚSÁG SPORTJÁÉRT ALAPÍTVÁNY
versenykiírása a
„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”
címre

Cserekapcsolat Beszámoló

Beszámoló a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma UNESCO Társult Iskolák Hálózatának 2022. évi pályázatán való részvételének megvalósulásáról

Babitsos siker a Strandröplabda Diákolimpia Országos Döntőn

Május 26-án pénteken Budapesten került megrendezésre a VI. korcsoportos zárt kategóriás Strandröplabda Diákolimpia Országos Döntő.

Német nyelvű vitaverseny babitsos sikerrel

A 2023-as Jugend Debattiert International német nyelvű vitaverseny 13. országos döntőjében Knoch Dorottya 12. C osztályos tanuló I. helyen végzett. Kiemelkedő eredménye alapján hazánkat képviselheti 2023 őszén a berlini nemzetközi döntőben.

Svéd iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül svédországi iskolalátogatáson vett részt Sebestyén Emese, iskolánk angol szakos tanárnője.

Megemlékezés Török Ignácról

A 11. évfolyamos történelem fakultációs csoport, Engel Mária tanárnő vezetésével – hagyományainkhoz híven – megemlékezett az aradi vértanúk egyikéről, Török Ignácról.

Baranya megyei angol nyelvi verseny 9-10. évfolyam

A POK által a középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói számára szervezett Baranya megyei angol nyelvi versenyen tanulóink az alábbi eredményeket érték el: 

Babitsos sikerek a XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Babitsos sikerek a XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Miskolcon, a Miskolci Egyetem Föld- és Környezettudományi Kara, a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztálya, valamint az RM@Schools-ESEE, Természeti Erőforrás-Kutatás és Hasznosítás Szakkollégium rendezésében megvalósult XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián két diákunk szerepelt szép eredménnyel. 

Futókörök Napja 2023

Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával a SZEOSZ és a PSN Zrt. szakmai közreműködésével idén először csatlakozott Pécs a Futókörök Napja elnevezésű rendezvényhez, amelyre az ország 25 települése nevezett.  

2023/2024. tanévre történő beiratkozás - Tudnivalók

Tisztelt Szülők, kedves leendő Diákjaink!

A beiratkozást megelőzően szülői értekezletet tartunk 2023. május 31-én (szerdán) 17.00 órakor, melyre szeretettel várjuk a Szülőket! Ugyanebben az időpontban nyelvi szintfelmérőt is tartunk minden felvételt nyert  tanulónak angol és/vagy német nyelvből (kezdőknek is!). Kérjük, hogy a tanulók hozzanak magukkal telefont vagy tabletet és fülhallgatót.
Ugyanezen a napon a kollégium iránt érdeklődőknek tájékoztatót tartunk 16:30 órától.
A leendő kilencedikes osztályok osztályfőnökei és elérhetőségeik:

Osztályaink


Profil


Osztályfőnök


Elérhetőségek
9. A


általános
sportágismereti osztály


Bedőné Szűcs Tünde


szucs.tunde@pte.hu
9. B


emelt óraszámú
angol nyelvi osztály


Lőrinczi Adrien


lorinczi.adrien@pte.hu
9. C


emelt óraszámú
német nyelvi osztály


Sátayné Gáll Veronika


gall.veronika@pte.hu
9. E


emelt óraszámú
matematika-digitális kultúra osztály


Bartal Zsolt


bartal.zsolt@pte.hu
9. F


emelt óraszámú
humán tantárgyak osztály


Iglicz Ágnes


iglicz.agnes@deak.pte.hu
9. Ny


emelt óraszámú biológia -
fizika/kémia osztály nyelvi előkészítővel


Lukács Ramóna


lukacs.ramona@pte.hu

A 2023/2024. tanévre történő beiratkozást 2023. június 22-én (csütörtökön) 9-13 óra között tartjuk, melyre az első szülői értekezleten személyre szóló időpontot foglalhatnak. Intézményünk a nyáron megújul, ezért a beiratkozásra a Pécsi Tudományegyetem KPVK Aulájában (Pécs, Szántó-Kovács János u. 1/b.) kerül sor!
További tájékoztatást mindkét eseményről a szülői értekezleten és a honlapunkon fogunk adni hamarosan!
A kilencedik évfolyam számára ingyenesek a tankönyvek. Az átvétel időpontja várhatóan 2023. augusztus utolsó hetében lesz. A pontos dátumról honlapunkról lehet augusztus folyamán tájékozódni.
Amennyiben kollégiumi elhelyezést kér a tanuló, a pécsi Hajnóczy József Kollégium honlapján (https://hajnoczy-koll.hu) tudnak tájékozódni. A kollégium elhelyezkedése gimnáziumunk tanulói számára kedvező, ezért jó szívvel ajánljuk az intézményt. A bejegyzés alján található letölthető jelentkezési lapot 2023. május 30-ig kell a kollégium részére elküldeni az alábbi e-mail címre: hajnoczikollegium@gmail.com. További részletekről a kollégium honlapjáról tájékozódhatnak.
A diákigazolvány elkészítéséhez szükséges a Kormányhivatal által kiállított NEK adatlap, melyet a beiratkozás előtt kell elkészíttetni. A kiállításához szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat. Az adatlap elkészítéséhez a tanulónak személyesen kell megjelennie az Okmányirodában, fényképkészítés céljából, illetve az adatok hitelesítése miatt.
A menzán történő étkezés igénylését a bejegyzés alján található űrlapon várjuk, melyet a beiratkozás napján tudnak leadni. Lehetőségük van kedvezményes étkezést és átutalással történő fizetést is igénybe venni. Az ehhez szükséges nyomtatványok szintén letölthetők honlapunkról. A kedvezményes étkezés igénybevételéhez kérjük az alábbi dokumentumokat eredeti példányban is bemutatni: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatot és diétát igénylő tartós betegség esetén a szakorvosi véleményt (rehabilitációs bizottság véleménye, magasabb összegű családi pótlék-igazolás). Az étkezési díjak átutalással történő befizetéséről szóló nyilatkozatot is két eredeti példányban tudják leadni a beiratkozás napján.
Gyermekük számára tanulói balesetbiztosítást köthetnek a 2023/2024-es tanévre a beiratkozás napján. További részletekről a bejegyzés alján található Szimba termékbemutatóból és ismertetőből tájékozódhatnak.
A beiratkozáson jelen lesznek iskolai védőnőink, akik a beíratni kívánt tanuló betegségmegelőzésre irányuló egészségügyi felmérést végzik. A bejegyzés alján letölthető egészségügyi dokumentumokat zárt borítékban kérjük leadni, a gyermek neve és osztályának megjelölésével, amennyiben az általános iskola védőnői szolgálatától azt korábban megkapták.
Tanulóink ünnepi viseletéhez (fehér blúz/ing, fekete szoknya/nadrág) iskolánk címerével ellátott Babits nyakkendő tartozik. Egyéb iskolai rendezvényeken tanulóink Babits pólót vagy pulóvert viselnek, ezzel is erősítik az összetartozás érzését. A beiratkozáson tudják megrendelni a Babits ruházatot, melyek az első tanítási napon kerülnek kiosztásra. A nyakkendőt és a pólót kérjük mindenképp megvásárolni, a többi ruházati és egyéb arculati terméket lehetőségük szerint megvételre ajánljuk. Rendelését az alábbi űrlapon fogadjuk:
https://forms.office.com/e/U9ANZh60hn

A Babits-Komarov Baráti Kör egyesületünk fogadja a kulturális támogatásokat, melyet tanulóink színház- és koncertlátogatásaira, iskolai rendezvényekre, jutalmakra, évkönyvekre fordítunk. A támogatás összege 7500 Ft. Kérjük, hogy az összeget beiratkozáskor, vagy legkésőbb 2023. szeptember 30-ig utalja át a Babits-Komarov Baráti Kör 50431104-10019401 számú számlaszámára. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a „kulturális támogatás” szó mellett a tanuló nevét és osztályát. 
További 1000-1000 Forinttal tudja támogatni Babits Alapítványunkat és Az Ifjúság Sportjáért Alapítványunkat. 
A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a „támogatás” szó mellett a tanuló nevét és osztályát. 
Az alapítványok bankszámlaszámai:
Babits Alapítvány
10102440-01696408-00000006
Az Ifjúság Sportjáért Alapítvány
11731001-20121039
Támogatása elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a színvonalas és színes diákéletet. Előre is köszönjük!

Kérjük, hogy az alábbi dokumentumokat és okmányokat feltétlen hozzák magukkal a beiratkozásra (egyes forma-nyomtatványok honlapunkról letölthetők):
- a kitöltött beiratkozási adatlapot
- a tanuló általános iskolai bizonyítványát
- a NEK adatlapot
- a tanuló oltási kiskönyvét (gyermekegészségügyi könyv vagy annak másolata)
- a kitöltött nyilatkozatot a tanuló egészségi állapotáról,
-  a Jelentés 6 - 18 éves lányokról és fiúkról státuszlapot, amennyiben korábbi iskolájukból megkapták. Az egészségügyi dokumentumokat zárt borítékban kérjük leadni, a gyermek neve és osztályának megjelölésével,
- a Babits ruházati termékek és a kulturális hozzájárulás összegét.

A beiratkozással kapcsolatos további kérdéseikkel forduljanak bizalommal Hosszú Barbara intézményegységvezető-helyetteshez telefonon (72/503-656) vagy írásban (hosszu.barbara@pte.hu).

 

Szeretettel várjuk a beiratkozáson!

Pécs, 2023. május 19.

 

Sulyok Andrea
intézményegység-vezető

Letölthető dokumentumok:

 

Beiratkozási adatlap
Átutalásos ebéd befizetésről tájékoztató
Átutalásos ebéd befizetésről nyilatkozat
Kedvezményes menza nyilatkozat
Szimba tanuló balesetbiztosítás termékbemutató
Szimba tanuló balesetbiztosítás termékismertető
Nyilatkozat egészségi állapotról
Jelentés 6 - 18 éves fiúkról - leányokról
Iskolai egészségügyi adatlap
Kollégium Szülői Levél
Kollégium bemutatkozása
Kollégiumi felvételi kérelem
Babits ruházati és egyéb termékek (vásárlási tudnivalók)

SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET

PROJEKTZÁRÓ KIÁLLÍTÁS: SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET
Betlehem Márta projektvezető

Tollaslabda Diákolimpia

Iskolánk a Tollaslabda Diákolimpia legeredményesebb középiskolája A kategóriában 

TOUR de BABITS

A 2023. május 10-én elrajtolt magyar országúti kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie pénteken a Dunántúlhoz érkezett.

Német nyelvű könyvprojekt

Az idei évben csatlakozott iskolánk a Seitenweise német nyelvű könyvprojekthez. A diákoknak egy német könyvet kellett elolvasni és ahhoz projektmunkát készíteni, mely a könyv tartalmához szorosan kapcsolódik, de tovább is gondolják azt.

DigLit Projekt a Babitsban

A projekt azzal a céllal jött létre 2021-ben az Erasmus+ keretében, hogy diákoknak és tanároknak segítséget nyújtson. Tanároknak ez tananyagokat és digitális módszertant jelent, melyek a projekten túl is elérhetők és alkalmazhatók. Diákoknak pedig a korszerű tanulási élmény és kritikai gondolkodásfejlesztés mellett segítette, hogy tudatosabb állampolgárrá váljanak.

Országos Párbajtőr Diákolimpia

A hétvégén megrendezett Országos Párbajtőr Diákolimpián nagy sikereket értek el a Babits Mihály Gimnázium tanulói:

Meghívó NTP-INNOV-22 tehetséggondozó programjának PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNYÉRE

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk
a
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Babits Mihály Gimnáziuma
NTP-INNOV-22 tehetséggondozó programjának

PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNYÉRE. 

CanSat Hungary verseny

Iskolánk öt diákja, Vadász Péter Zalán (12. D), Lukács Szilárd (10. B), Sütő Zsigmond (10. B), Fodor Barnabás (9. C) és Czimmer Eszter (9. D) 2023. április 12-13-án részt vett az Európai Űrügynökség által megrendezett CanSat Hungary verseny döntőjében. A CannedPTE csapatot a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Biofizika Intézete szponzorálta, mentorként Pandur Anett földrajz, és Kovács Bálint fizika szakos tanárok segítették a tanulók munkáját. 

SZJA 1%

Kedves Szülők, Öregdiákok, Partnereink! Tisztelt Támogatóink!
Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje. Kérjük, hogy amikor a közcélokra felajánlható 1%-ot bejelöli adóbevallásában, ne feledkezzen meg gimnáziumunk alapítványainak történő adakozás lehetőségéről. 

Kirándulás - Dég

Április 20-án, csütörtökön a reformkori projektünk lezárása után egy kiránduláson vettünk részt, hogy anyagot gyűjtsünk a filmünkhöz. 

Iskolánkba látogatott Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

2023. május 4-én iskolánkba látogatott Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Államtitkár asszony egyben a tehetséggondozási terület kormányzati felelőse és a Nemzeti Tehetség Program szakmai vezetője, részt vett a PTE Tehetségnap konferenciáján.

Elballagtak a 12. évfolyamos diákjaink

Hat végzős osztályunk 183 érettségire készülő tanulója vett búcsút alma materétől 2023. május 5-én, pénteken.

A - 60 Babits kilométer - túrasorozat 4. kirándulása

Végre! Április 22-én végre kegyes volt hozzánk az idő és a 60 Babits kilométer túrasorozat 4. kirándulásán sütött a nap, és gyönyörű idő kísért minket végig.

Zöld folt közösségi kert

A fenntarthatósági témahét  kapcsán és a Greenagers projektünk keretein belül április 25-én, kedden, ellátogattunk a Király utcai Zöld Folt közösségi kertbe, ahol Hajba Gergő mesélt nekünk az indulásukról, a működésükről és a jövőbeli terveikről. Nagyon izgalmas volt látni egy ilyen titkos, az emberek szeme elől rejtett, mégis aktív, élő, színes helyet a belváros közepén.  

Foglalkozások a Pécs 2000 Tenisz Club pályáin

Iskolánk diákjai az elmúlt héten bemutató foglalkozásokon vehettek részt, a gimnáziumtól pár percre található Pécs 2000 Tenisz Club salakos tenisz pályáin. (7633, Pécs, Péchy Blanka tér). A jó hangulatú foglalkozásokról készült fotók a galériában megtekinthetők. Ha valaki a továbbiakban is szeretne megismerkedni a teniszezés rejtelmeivel, érdeklődjön a testnevelő tanáriban.

WORLD LEISURE DAY

2023.április 22-én, szombaton iskolánk 9.B osztályos leány tanulói a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézete által megszervezett, I. World Leasure Day elnevezésű programon vettek részt.

Ballagási meghívó

Szeretettel és tisztelettel meghívjuk a Szülőket és további Családtagokat, 
az Ismerősöket és a Barátokat végzős osztályaink ballagására!

Projektzáró bemutató a “Korkóstolón”

A Babitsban 2022 októbere és 2023 márciusa közt folyt egy délutáni szakkör “Korkóstoló” néven a történelmet, kultúrát kedvelő nyolcadikos általános iskolások és F osztályos gimnazisták számára, melyen én is részt vettem.

Kirándulás Budapestre a Magyar Zene Házába

A Sokszínű művészet – kreatív művészeti program részeként a budapesti Magyar Zene Házába látogattak el a pályázaton részt vevő énekkel, zenével és képzőművészettel foglalkozó tehetséges tanulóink, ahol egy interaktív sétán ismerkedtek meg az épülettel és programjaival, majd megnézhették a „Hangdimenziók – zenei utazások térben is időben” című állandó kiállítását.

„Sokszínű művészet – kreatív művészet” – kreatív művészeti bemutató

2023. április 19-én este a Nemzeti Tehetség Program 2022-es pályázata (NTP-INNOV-22) utolsó előtti, de legérdekesebb és leglátványosabb állomásához érkezett.

Tégy a környezetedért!

2023. április 21-én, pénteken a Föld Napja apropóján 11. B-s tanulóink és a 10. C osztály körbejárták az iskola környékét, hogy megtisztítsák a területet. Az esemény egybeesett ugyan a „Te szedd!” országos akcióval, de Druskóczi Anna Eszter 11. B-s tanulónk kezdeményezésére valósult meg.

Hallo Österreich német nyelvű országos projektverseny

A "Hallo Österreich" országos német nyelvű országismereti témájú projektversenyen két fős csapatok nevezhettek.

Felvételi eredmények a 2023-24-es tanévre

Kedves Nyolcadikos Tanuló! Tisztelt Szülők/Gondviselők!

Szeretettel gratulálunk azoknak a tanulóknak, akik a 2023-2024-es tanévre felvételt nyertek iskolánkba! 

Tanulmányi kirándulás Franciaországban

Iskolánk tanulói a tavaszi szünetben franciaországi tanulmányúton jártak. Élményeikről Kálnai Borbála, 9.D osztályos tanulónk beszámolóját tesszük közzé:
Cote D’ Azur
A tavaszi szünetben az Istria94 Tours utazásszervezője, Dr. Kopári László és iskolánk két tanára, Száraz Tamás és Vezér András kíséretében ellátogathattunk a délfrancia vidék számos városába.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül lettországi iskolalátogatáson vett részt Pálné Porst Andrea, iskolánk angol-orosz szakos tanárnője.

Jubileumi Babits60 zenés est

2023. április 13-án rendeztük meg iskolánk 60 éves jubileumának csúcspontját, egyben záró rendezvényét, a Babits60 zenés estet, kapcsolódva a magyar költészet napjához.

Tanulóink kiemelkedő eredménnyel szerepeltek a 36. OTDK-n

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Fizika, Földtudományok és Matematika szekciója (FiFöMa) a Pannon Egyetem rendezésében 2023. április 11-13-án tartotta konferenciáját.

KÉT KERÉKEN A BABITSBAN

2023. április 12-én szerdán a pécsi LOTUS kerékpáros sportegyesület, 14-én pénteken pedig az U19-es országúti kerékpár válogatott látogatta meg iskolánkat.

„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”

AZ IFJÚSÁG SPORTJÁÉRT ALAPÍTVÁNY
versenykiírása a
„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”
címre 

Juhász Dorka, 2018-ban érettségizett B (angol) osztályos diákunk fantasztikus sikereket ért el Amerikában!

Soha nem került még ilyen előkelő helyen magyar kosaras a női NBA-be

SHARJAH HERITAGE DAYS

Huszadik alkalommal rendezték meg az Egyesült Arab Emírségekben a fesztivált.

Budapesti kirándulás a reformkor jegyében a Korkóstoló szakkörrel

Nyolcadikosként is részt vettem a „Korkóstoló” szakkörön, viszont idén már mint B Babitsos diák voltam tagja a foglalkozásoknak. Öröm volt látni, hogy az ebben a tanévben érkező nyolcadikosok mennyire élvezték az összes programot, hisz – most már én is tudom – rengeteg előkészület, munka eredménye volt az, hogy ez a projekt létrejöhetett.

SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET – KREATÍV MŰVÉSZET BEMUTATÓJA

MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk
a
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Babits Mihály Gimnáziuma
SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET – KREATÍV MŰVÉSZET
című tehetséggondozó programjának
KREATÍV MŰVÉSZETI  BEMUTATÓJÁRA.

Diákok közötti röplabda kupa

Március 27-én és 29-én, sikeresen megrendezésre került a “Diákok közötti röplabda kupa”

Smart Live videókampány

2023. március 27-én került sor a Zöld Egyetem keretein belül a Smart Live videókampány eredményhirdetésére.

Március 22.: A Víz Világnapja

A Víz Világnapja alkalmából lehetőségünk nyílt a pécsi szennyvíztisztító telepen a 10. C és 11. D osztállyal egy nyílt napon részt venni. 

Babits 60 meghívó

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium - Babits Mihály Gimnáziuma 
tisztelettel meghívja az intézmény alapításának 
60. évfordulójára rendezett zenés estre.
60 éves jubileumát ünnepli iskolánk

Iskolánkban, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában ez a tanév a 60. Az első évfolyam diákjai 1963 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat még a Bánki Donát utcai Iskola épületében. A 60. jubileumra március 20-án projektnap keretében emlékeztünk meg.

IX. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

Kocsis Virág Fanni 12. B osztályos tanuló a IX. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny III. kategóriájában országos 4. helyezést ért el.
Tanára: Jurisics Judit
Eredményéhez gratulálunk!
Sprichst du Deutsch versenyeredmény

2023. 03. 21-én a Deutsche Telekom IT Solution és PTE BTK Germanisztika Intézete által megrendezésre került "Sprichst du Deutsch" német nyelvi verseny Nyugat-Dunántúli regionális döntőjében Knoch Dorottya 12. C osztályos tanulónk 1. helyen végzett, ezáltal egy iPad boldog tulajdonosa lett.

Mesterséges Intelligencia pályázat az „Agykutatás hete” alkalmából

A PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az “Agykutatás hete” keretén belül megrendezett Mesterséges Intelligencia pályázaton Rácz Katinka 9. F osztályos tanulónk első helyezést ért el.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Sulyok Andrea intézményegység-vezető belgiumi iskolalátogatáson járt.

Oktatási szakkiállítás Erasmus+ támogatással

730 kiállító, 60.000 négyzetméteren 56.000 látogató – ezek az adatok jellemzik a didacta-t Stuttgartban, Németország legnagyobb oktatási szakkiállítását. Iskolánk a "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Jaszenovics Sándor, angol-német szakos tanara vett részt a 2023. március 7-11-ig tartó gigantikus rendezvényen.

Március 15-i ünnepi megemlékezés

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc az újkori magyar történelem legjelentősebb fordulópontja. Március 15-én azokra emlékezünk, akik tenni akarásukkal, elszántságukkal, összefogásukkal örök példát állítottak elénk. 

Ideiglenes felvételi rangsor a 2023/2024-es tanévre

Kedves felvételiző Diákok! Tisztelt Szülők!

Az ideiglenes felvételi rangsor megtekintése előtt kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót, mely segítséget nyújt a táblázatok értelmezéséhez:
A jelentkezők neve mellett található a felvétellel kapcsolatos döntés: 

XIII. Regionális Újlatin/Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Verseny

A Második Idegen Nyelv Munkaközösség 2023. március 03-án ismét megrendezte kiejtési versenyét, a XIII. Regionális Újlatin / Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Versenyt, melyre összesen 58 diák jelentkezett 18 különböző gimnáziumból.

39. Pécs-Harkány országúti futóverseny

Iskolánk tanulói és tanárai szép sikereket értek el a vasárnap, 2023. március 5-én megrendezett 39. Pécs-Harkány országúti futóversenyen.

Az Escargo Szobaszínházban járt a 9.B

Az Escargo Hajója SZNSZ Kihívás c. színházi előadásán és az azt követő színházi nevelési foglalkozáson vett részt a 9.B osztály március 7-én.

Elhunyt Szentirányi Józsefné

Ma érkezett a szomorú hír, hogy iskolánk nyugalmazott igazgatónője, Szentirányi Józsefné 2023.március 3-án, 89 éves korában elhunyt.

Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól

Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. Erről az eseményről rendhagyó történelemórákkal emlékeztünk meg.