HÍREINK

Rendkívüli felvételi eljárás a 2024/2025-ös tanévre

Tisztelt Szülők, kedves nyolcadik osztályos Tanulók!

Intézményünk 2024. május 6-tól rendkívüli felvételi eljárást hirdet a 2024/25-ös tanévre a következő osztályba:
0001 - Általános sportágismereti osztály

Felvételi eredmények a 2024/2025-ös tanévre

Kedves Nyolcadikos Tanuló! Tisztelt Szülők/Gondviselők!

Szeretettel gratulálunk azoknak a tanulóknak, akik a 2024-2025-ös tanévre felvételt nyertek iskolánkba!

Máté Zsolt kollégánk kanadai díja

Iskolánk történelem-informatika szakos középiskolai tanára a Hungarian Studies Association of Canada (Kanadai Magyarságtudományi Társaság) felterjesztésére a kanadai Congress of the Humanities and Social Sciences (Humán és Társadalomtudományok Kongresszusa) doktorandusz kiválósági díját nyerte el. Az idei kongresszus a Montréal-i McGill Egyetemen kerül megrendezésre, hibrid formában. Kollégánk is előadást fog tartani rajta a hungarológiai konferencián A Second Chance: The Canadian Reception of the 1956 Hungarian Refugees from Western Europe (Egy második esély: Az 1956-os magyar menekültek kanadai befogadása Nyugat-Európából).

II. Zsolnay Kupa 2024 - babitsos diákok a Tour de Hongrie pécsi szakaszán

Diákjaink megmérettették magukat a Tour de Hongrie pécsi szakaszán. A Zsolnay Kupa a Tour de Hongrie betétversenye, ami a Tour végső szakasza és itt versenyeztek az amatőrök.

A tollaslabda U19 Magyar Bajnokságon éremeső kísérte a babitsos diákjainkat

A tollaslabda U19 Magyar Bajnokságon éremeső kísérte a babitsos diákjainkat.

Babitsos részvétel a Tour de Hongrie pécsi rendezvényén

Az idei Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny utolsó, befutó szakaszát Pécsett rendezték meg május 12-én. Az egész város lázban égett, és rengeteg programot kínáltak a szervezők a hétvégére. Az egyik ilyen esemény a Bike Weekend Kerékpáros Gurulás volt, melyet május 11-én, szombaton délelőtt tartottak.

Babitsos Emlékek: Egykori diákunk visszatérése az alma materbe

2024. április 10-én egy régi babitsos diák látogatott el hozzánk. Dr. Mohamed Abdelghani az 1995/1996-os tanévben végzett a Babits egyiptomi diákokból álló osztályában. A 11.B osztály tanulóinak egy angol óra keretében mesélt élményeiről. A részletek már a diákok összegyűjtött írásaiból ismerhető meg, melyeket tartalmi változtatások nélkül, tematikusan csoportosítva közlünk.

Adó 1 százaléka

Kedves Szülők, Öregdiákok és Partnereink! Tisztelt Támogatóink!

Ahogy közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, szeretnénk felhívni figyelmüket egy lehetőségre, amely segíthet gimnáziumunk közösségének fejlődésében és támogatásában. Az adóbevallásuk rendelkező nyilatkozatának megfelelő helyére csak be kell írni a kívánt alapítvány adószámát, és ezzel már segítenek is a diákjainknak és iskolánk közösségének.

Baranya vármegyei angol nyelvi verseny

A Baranya vármegyei angol nyelvi verseny a középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói számára című versenyen az alábbi szép Babitsos eredmények születtek:

Ballagás 2024.

A 2020-2024-es évfolyamunk 170 végzős diákja múlt pénteken búcsúzott az iskolától, tanáraitól és a Babits közösségétől. Aznap délután az utolsó osztályfőnöki órára gyűltek össze osztálytermükben, amelyet a 11. évfolyam tanulói ünnepélyesen díszítettek fel a tiszteletükre. Annak ellenére, hogy az időjárás szeszélyes volt, a ballagók mosolyogva és jókedvűen vonultak az azt követő ballagási ünnepségre, melyen a búcsúbeszédek mellett számos elismerés és díj került átadásra, köztük a Babits Örökös Tagja kitüntető cím, a Babits Jutalomdíjak, a Jó Tanuló – Jó Sportoló díjak, valamint a Zeneszív Közhasznú Egyesület díja.

Korkóstolós utazás az AlföldreHantos Luca 10.F osztályos tanulóval beszélgettem a Szeged-Ópusztaszer Kórkostoló-kirándulásról.

XIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

Paik Renáta 12. D osztályos tanuló a XIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntőjében 12. helyezést ért el. A színvonalas versenyt a Szegedi Tudományegyetem szervezte idén is. A versenyre két fős csapatok nevezhettek, de ez alkalommal Renáta egyedül indult.

Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-Medencei Konferenciája (TUDOK)

A TUDOK, Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája 2024 döntőjében, a helytörténeti szekcióban Köbli Máté és Mészáros Máté (12. F) 2. díjban részesült.

Emelt szintű KÉMIA kísérletek

Kémia kísérletek a 2024-4s emelt szintű érettségihez.

Letöltéshez kattints IDE!

Helikoni Ünnepségek 2024.

A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezésre kerülő keszthelyi, kulturális seregszemléje, ahol a diákok számos művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására.

Országos bajnok a Rátgéber Akadémia junior csapata!

Babitsos diákok is tagjai a Rátgéber Akadémia junior csapatának, amely vasárnap megnyerte a Nemzeti Leány Kosárlabda Junior Bajnokság országos döntőjét. Josepovits Kinga (10.B ) bekerült az All Star 5-be, és ő lett a döntő mérkőzés MVP-je is. A csapat tagjai még: Bojtár Bettina 10.A, Csirke Petra 11.A, Gréts Dalma 10.C és Halmágyi Kitti 11.A.

Tollaslabda sikerek ismét!

Cyprus Junior Tollaslabda Torna

Stölkler Nándor: A sokoldalú pedagógus

Stölkler Nándor, iskolánk elismert fizika szakos tanára, nem csupán a tudományok terén kiváló, hanem egyben lenyűgöző madárfotós is. Legújabb kiállítása, mely tegnap nyílt meg iskolánk falai között, az ő páratlan tehetségét és elkötelezettségét hivatott bemutatni.

Ballagási meghívó 2024.

Szeretettel és tisztelettel meghívjuk a Szülőket és további Családtagokat,
az Ismerősöket és a Barátokat végzős osztályaink ballagására!

Az ünnepséget 2024. május 3-án, pénteken 15:00 órakor tartjuk a gimnázium udvarán.

Vezetőtanítók és Vezetőtanárok XV. Országos Módszertani Konferenciája

Az idei tanévben, 15. alkalommal Szegeden került megrendezésre a „150 éve a pedagógusképzésért - A gyakorlóiskolák a digitális modernizáció és a fenntartható fejlődés útján” című gyakorlóiskolai vezetőtanítók- és tanárok országos módszertani konferenciája. Az április 11-13. között zajló tanácskozás „A tudás és a környezet érték! Együtt többre vagyunk képesek a digitális világban is!” címet kapta, mely egyben kijelölte az előadások témáját is.

Természetfotó kiállítás

Stölkler Nándor, iskolánk tanárának természetfotó kiállítására szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A magyar költészet napja 2024


Iskolánkban a magyar költészet napja alkalmából tanulóink a földszinti alulában tanáraik kedvenc versei közül válogathattak.

A Középiskolai Földrajzi Lapok hasábjain

Strasszer Márton 12. C és Pandur Anett tanárnő tanulmánya jelent meg a Középiskolai Földrajzi Lapok hasábjain Beszéljünk zöldségeket! Avagy réztartalmú ásványok kutatása zöldpalában címmel.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA

2024. március 28-án Debrecenben rendezték meg az országúti kerékpár diákolimpia országos döntőjét. Iskolánk 9.NY osztályos tanulója, Pákolicz Gréta U17-es korosztályban országos harmadik helyezést ért el.

A Diákönkormányzat napja

Március 27-én, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon került sor iskolánkban a DÖK napra, melyen a diákok egy kicsit másképp töltötték az időt, mint egy szokásos tanítási napon. Egyszerre több helyszínen és módon zajlottak a programok. Nagy Enikő (11.F), a program főszervezője és a Diákönkormányzat elnöke, jól felmérte, hogy ezen a napon a sportkedvelők mellett a művészetek és kertészkedés iránt érdeklődők is találjanak maguknak elfoglaltságot.

Gyakorlóiskolák Angol Nyelvi Veresenye

9. és 10. évfolyamos Tanulók Számára 2023-24

Feladatlap_9.10.evf_angol_verseny_2023-24
Hallott szöveg értése megoldások 2023-24
Döntő hanganyag 2023-24
Iskolai forduló megoldások 2023-24
Listening 2023-24 feladalap

==================================================

9. és 10. évfolyamos Tanulók Számára 2022-23

Feladatlap_9.10.evf_angol_verseny_2022-23
Feladatlap_hallott szöveg értése döntő_2022-23
Döntő hanganyag 2022-23
Döntő listening - megoldások 2022-23
MEGOLDÁSOK - iskolai forduló 2022-23

 

17. Országos Műfordító Verseny német nyelvből

A gimnáziumi kategóriában német nyelvről magyarra fordításban csapatban országos 3. helyezést értek el Béda Viktória, Vadas Róbert 11. C, Lipi Anna, Keller Miklós 9. C osztályos tanulók.

“Vorwahl 0049” – országos német nyelvi, országismereti és kultúrtörténeti verseny

2024. március 22-én került sor a verseny döntőjére a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban.

„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”

AZ IFJÚSÁG SPORTJÁÉRT ALAPÍTVÁNY
versenykiírása a
„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”
címre 

Az Ifjúság Sportjáért Alapítvány meghirdeti a 2023/2024-es tanévre a „jó tanuló – jó sportoló” versenyt. Elismerésben részesülnek a tanulmányokban és a sportban jó eredményt elért tanulók.

Gyakorlóiskolák Második Országos Angol Nyelvi Versenye 9. és 10. Évfolyamosok Számára – Döntő

2024. március 22-én tartottuk iskolánkban a 9. és 10. évfolyamos tanulók számára hirdetett Gyakorlóiskolák Második Országos Angol Nyelvi Versenyének döntőjét. A verseny írásbeli fordulójára az ország 7 gyakorló gimnáziumából összesen 338 diák jelentkezett. Közülük választottuk ki a döntő 10-10 versenyzőjét.

Távlovas Országos Bajnokság

Horváth Hanna (10.A ) a Csákváron megrendezett Távlovas Országos Bajnokság I. Fordulójában (Csákvár Kupa) a 80 km-es junior kategóriában 1. helyezést ért el.

Századfordulós időutazás a fővárosbanKORKÓSTOLÓ – AZ IDŐUTAZÓK KLUBJA
Tehetséggondozó szakkör

2024. február 29-én elutaztunk Budapestre. 07:19-kor indult a vonat, az odaút gyorsan, jó hangulatban eltelt.

Ideiglenes felvételi rangsor a 2024/2025-ös tanévre

Kedves Nyolcadikos Tanuló! Tisztelt Szülők/Gondviselők!

A felvételi eljárás a szóbeli vizsgákkal lezárult. A jelentkezők felvételi rangsora a hozott osztályzatokból, a magyar nyelv és matematika központi írásbeli vizsga, valamint a szóbeli meghallgatás eredményei alapján készült el.

Tollaslabda Országos Csapatbajnokság

A 2023/2024-es szezon Országos Csapatbajnokságának győztese a pécsi Multi Alarm SE csapata. Iskolánk diákjai is jelentős mértékben hozzájárultak az Országos Csapatbajnokság sikeréhez.

Ritmikus Gimnasztika Országos Diákolimpia

Az elmúlt hétvégén Fekete Liliána (11.B) ismét kimagasló eredménnyel versenyzett. 

Szombaton egy nemzetközi versenyen, Viroviticán (Horvátország),  I. osztályban, felnőtt kategóriában, labdával 3., buzogánnyal pedig 2. helyezést ért el.  

Vasárnap  Ritmikus Gimnasztika Országos Diákolimpián vett részt, ahol Vsk I. osztályban, VI. korcsoportban, karikával, labdával és buzogánnyal 1. helyezést ért el.

Új elnökség a Diákönkormányzat élén

Iskolánk közössége egy tanév során csak ritkán gyűlik össze, így kihasználva a március 15-i ünnepi alkalmat, bemutattuk a Diákönkormányzattal kapcsolatos változásokat. Februárban új DÖK képviselőket választott a diákság, mivel az előző vezetés az előttük álló érettségi vizsgák miatt leköszönt.

Március 15-i megemlékezés a nemzeti ünnepről

Március 15., a magyar nemzeti ünnep, minden évben különleges jelentőséggel bír számunkra. Ezen a napon az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk, és megünnepeljük azokat az értékeket, amelyekért elődeink harcoltak és áldozatot hoztak. Az idei évben különösen ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg, ugyanis a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház „Sorscsillag” című nagyszabású táncjátékának megtekintésével tisztelegtünk a forradalom és szabadságharc kiemelkedő hősei előtt.

Nőnapi-kvíz

Március 8-án, a nemzetközi nőnapon az ifjú és idősebb hölgyeket ünnepeljük világszerte.

XIV. Regionális Újlatin/Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Verseny

A Második Idegen Nyelv Munkaközösség 2024. március 08-án ismét megrendezte kiejtési versenyét, a XIV. Regionális Újlatin / Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Versenyt, melyre összesen 78 diák jelentkezett 19 különböző gimnáziumból.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS SIKER

2023. március 9-én rendezték meg a Magyar Kerékpáros Amatőr Bajnokság idei szezonnyitó versenyét Kajdacson. Iskolánk 9.Ny osztályos tanulója, Pákolicz Gréta a korosztályában (U17) ügyes, magabiztos versenyzéssel első helyezést ért el.

Ritmikus Gimnasztika Vidékbajnokság

A hétvégén megrendezésre került Ritmikus Gimnasztika Vidékbajnokságon Fekete Liliána (11.B) felnőtt kategória I. osztályában, egyéni összetettben országos 3. helyezést ért el.

40. PÉCS–HARKÁNY ORSZÁGÚTI FUTÓVERSENY

A vasárnap rendezett 40. PÉCS–HARKÁNY ORSZÁGÚTI FUTÓVERSENY az év egyik legrangosabb versenye.

Dr. Buvári Andrásné, Mária Néni

Váratlanul jött a hír, és ezért érthetetlen, hogy Mária Nénit, Dr. Buvári Andrásnét éltének 106. évében a Teremtő magához szólította. Úgy ment el, ahogy élt, csendesen, tudva, hogy a halál az élet része.

Országos németverseny 9-10. évfolyam eredményei

Iskolánk négy középdöntős csapata közül két csapat is az ONV döntőjébe, a legjobb 8 csapat közé jutott.

Ifjúsági vitázás

14. alkalommal került megrendezésre a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny iskolai fordulója.  Ettől a tanévtől új néven és új szervezőkkel folytatódik a verseny: Vitázik az ifjúság Európában

Távol-keleti kalandok – Két kollégánk élménybeszámolója Teaház rendezvényünkön

Gimnáziumunk két munkatársa, Révész György tanár úr és Merényi Tamás, iskolánk rendszergazdája tavaly év végén izgalmas kalandra vállalkozott, amikor a Távol-Keletre utaztak.

Szülői fogadóóra február 26-án-án 17:00 órától

Tisztelt Szülők!

Iskolánkban 2024. február 26-án-án 17:00 órától szülői fogadóórát tartunk, melyre tisztelettel hívjuk és várjuk Önöket!

13. Babits Bál

A Babits-Komarov Baráti Kör 2024. február 16-án pénteken tartotta immáron 13. alkalommal a hagyományos Szülők, Nevelők és Öregdiákok bálját, a Babits Bált!

Babitsos diák a felnőtt mezőnyben

A hétvégén megrendezésre került nemzetközi Óbuda Ritmikus Gimnasztika kupán Fekete Liliána (11.B) tanulónk I. osztályban, felnőtt kategóriában, összetettben 4., ráadásul labdával, buzogánnyal, és szalaggal, pedig 2. helyezést ért el. 

Sikeréhez gratulálunk!


Ismét sikeresek a tollaslabdázóink!

A 14.  MULTI ALARM Magyar Junior Bajnokságon bronzérmes lett egyéniben Mesterházy Milán (10.D).  Férfi párosban Mesterházy Milán és Horváth Csanád (11.B) ezüstérmesek lettek és vegyes párosban Horváth Csanád Hart Petrával 3.helyen végzett. A fiatalok a nemzetközi mezőnyben érték el ezeket a sikereket.

Eredményükhöz gratulálunk!


Diákjaink összefogásával papírbrikettek készültek egy rászoruló család megsegítésére


A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának diákjai kiváló kezdeményezésben vettek részt, hogy segítsenek egy hátrányos helyzetű családnak.

Farsangi Röplabda Kupa a Babitsban

Február 9-én nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Farsangi Kupát.

MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY ÖSZTÖNDÍJ

A Minősített Tehetséggondozó Műhelyek tanulói részére a 2023/2024-es tanévben a Nemzeti Tehetség Központ által megvalósított NTP-MTMTP-M-23 projektjének keretében lehetett pályázni a MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY ÖSZTÖNDÍJRA.

Babitsos érmek is születtek a felnőtt országos bajnokságon

Pécsett rendezték meg február elején a tollaslabdázók felnőtt országos bajnokságát. Az eseményen a szokásoknak megfelelően számos utánpótláskorú (2006-os vagy annál fiatalabb) játékos is ütőt ragadott, közülük pedig többen is éremmel térhettek haza.

Ökoiskolai beszámoló PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma 2022/2023-as tanévben végzett tevékenységekről

A tanévet az ökoiskolai munkacsoport megbeszélésével indítottuk 2022. augusztus 31-én. A munkacsoportban jelenleg 22 kollega vesz részt, mindegyik munkaközösség képviselteti magát.

Babitsos kézilabdás siker

Iskolánk sporttörténetét gazdagítja a diákolimpia kézilabda B kategória V-VI. korcsoportjában rendezett mérkőzésen elért győzelem.

Kivételes öröm

Szeretettel adjuk közre a megható képeket és szöveget. Sok szeretettel gondolunk Mária nénire, akinek jó egészséget kívánunk.

MEGHÍVÓ - Távol-Keleti körút című előadására

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt,
Révész György és Merényi Tamás,
Távol-Keleti körút című előadására.
(Észak-Vietnam, Laosz és Thaiföld)

Az előadás helye: Pécs, Babits Mihály Gimnázium, 114-es tanterem,
Ideje: 2024. február 26. 14 óra


Szóbeli felvételi vizsga 2024.

Intézményünkben 2024. március 4-én 8:00 órától, valamint március 5-én 12:00 órától kerül sor a szóbeli felvételi vizsgákra, ill. a sportágismereti osztályunk esetén a gyakorlati alkalmassági vizsgára. Azok számára, akik alapos indok miatt nem tudnak megjelenni a fenti időpontban (betegség vagy egyéb akadályoztatás esetén), 2024. március 11-én pótidőpontot biztosítunk.

Kosárlabda sikerek a Diákolimpia döntőjében

Január 27-28-án rendezték Pécsett a Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjét, ahová az ország 8 legjobb fiú és leány csapata jutott be.

Intézményünk másodszor is megkapta a Minősített Tehetséggondozó Műhely címet

A MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELYEK RÖVID BEMUTATÁSA
Intézményünk a 2022. évi újraminősítést követően másodszor is megkapta újabb öt évre a Minősített Tehetséggondozó Műhely címet.

MEGHÍVÓ BABITS BÁL rendezvényre

MEGHÍVÓ
Tisztelt Szülők! Kedves Nevelők, Öregdiákok és Barátaink!

A Babits-Komarov Baráti Kör szeretettel várja Önöket a 2024. február 16-án, pénteken
19:00 órakor megrendezésre kerülő 13. BABITS BÁL rendezvényére a PTE ÁOK Aulába.

Párbajtőr sikerek

I. 2023.12.16-17 került megrendezésre az Férfi Párbajtőr Diákolimpia Országos Versenye EGYÉNI, illetve CSAPAT számokban.

XII. Szent-Györgyi Tanulmányi verseny

Közel nyolcvan középiskola diákjai versengtek a Szegedi Tudományegyetemen, a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

Korkóstoló szakkörKedves 8. évfolyamos Diákok!

Iskolánk, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma KORKÓSTOLÓ – Az időutazók klubja címmel tehetséggondozó foglalkozásokra vár Benneteket.

MITE Igazolás letöltése

Tisztelt szülők, edzők és kedves diákok!

Kérjük a MITe igazolás leadásának határidejét tartsák be!

LETÖLTÉS ITT!

Az igazolást 2024. 01. 26-ig adják le a testnevelő tanári melletti MITE automatába.

Központi írásbeli vizsga nyolcadikosoknak

Szeretettel várjuk 2024. január 20-án (szombaton) azokat a 8. osztályos tanulókat, akik iskolánkban írják a központi felvételi írásbeli dolgozatukat!

Karácsonyváró nap 2023

A 2023-as év utolsó tanítási napja meghitt osztálykarácsonyozással, színes karácsonyváró programokkal és karácsonyra hangoló koncerttel zajlott.

Sokszínű művészet - Kiállításmeghívó

Gimnáziumunk kreatív művészeti projektjei, alkotásai megtekinthetők 2024. január 2. és február 29. Között a Csorba Győző Könyvtár (Tudásközpont), 4. emelet, Zeneműtárában.

Angyalbatyu 2023

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász az Angyalbatyu akcióval készül kiemelten az ünnepre, amelyben rászoruló, 1-17 éves korú gyermekek részére gyűjtenek cipősdobozba összekészített ajándékokat.

Cheerleading sikerek

 A VII. Santa's Cheer Cup nemzetközi versenyen ismét szép eredmények születtek.

Pályaorientációs nap 2023.

Az iskolánk számára kiemelten fontos, hogy a diákokat segítsük a pályaválasztásukhoz szükséges megfelelő alapok kialakításában. Ezért december 11-én egy egész napos pályaorientációs napot szerveztünk minden évfolyam számára, hogy minél szélesebb körű segítséget nyújtsunk nekik a pályaválasztás kezdeti szakaszától egészen a továbbtanulást érintő végső döntésig.

KÉZILABDA BRONZÉREM

2023.12.04-én rendezték meg Kecskeméten az V-VI. korcsoportos leány kézilabda Diákolimpia Országos Elődöntőt.

Szalagavató 2023.

2023. december 8-án rendeztük iskolánk hat végzős osztályának hagyományos szalagtűző ünnepélyét és szalagavató bálját az Expo Centerben, melyre a végzős diákok örömmel és izgalommal készültek már hónapok óta.

Mikulás

December 6-án a Mikulás és krampuszai finom szaloncukorral kedveskedtek diákjainknak.

Elkészült a 2022/2023-as tanév évkönyve

Elkészült a 2022/2023-as tanév évkönyve, amelyet elektronikus formában teszünk elérhetővé gimnáziumunk közössége számára.

MEGHÍVÓ SZALAGAVATÓ ÜNNEPSÉGRE ÉS BÁLRASzeretettel és tisztelettel meghívjuk
a Szülőket és további Családtagokat, az Ismerősöket és a Barátokat
végzős osztályaink szalagavató ünnepségére!

Megemlékezés Babits Mihály születésnapjáról

1883. november 26-án született Babits Mihály író, műfordító, a 20. század egyik legnevesebb költője.

BARANYA MEGYEI IRODALMI VERSENY 2023

Idén is nagy sikerrel rendeztük meg a Baranya Megyei Irodalmi Versenyt.

Elhunyt Oláhné Vácz Gyöngy iskolánk nyugalmazott magyar szakos tanára

Gyöngy klasszikus műveltségű, nagy tudású magyar-történelem szakos tanár volt.

KÉZILABDÁS SIKEREK

Kézilabdás lányaink a megyei diákolimpia selejtezőn 5, fiaink pedig 3 csapatot maguk mögé utasítva döntőbe jutottak.

Iskolai sportlétesítményeink megújultak!

Iskolai futópályánk nyáron átesett egy komoly felújításon, vadonatúj rekortán borítás teszi még vonzóbbá a használatát. Nemrégiben pedig 5 és fél millió forint értékű új tornafelszerelés érkezett.

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak eredményhirdetése (2023.)

Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége online pályázatot hirdetett nyolcadik osztályos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Határtalanul (HAT-20-03-0175 pályázat)

Határtalanul Erdélyben (HAT-20-03-0175 pályázat)

A Határtalanul program keretein belül 2021. szeptember 21-25. között iskolánkból négy osztály utazott Erdélybe, ahol számos érdekes programon vettek részt, melyek segítségével jobban megismerték  a határon túl élő magyarok történetét. 

JESZ beavató előadása a Babitsban

Különleges élményben volt része a gimnázium diákjainak november 17-én: első alkalommal vehettek részt a PTE Janus Egyetemi Színház beavató előadásán. Katona József Bánk bánjának feldolgozása Akli Krisztián és asszisztense, Hornok Máté rendezésében került a nézők elé.

Babits Focikupa

November elején zajlott a hagyományos Babits Focikupánk a 10. A osztály rendezésében, melyen ezúttal nyolc csapat mérettette meg magát.

MEGHÍVÓ Iskolánk névadójának, Babits Mihály születésnapja tiszteletére rendezett kiállítás megnyitójára

Iskolánk névadójának, Babits Mihály születésnapja tiszteletére rendezett kiállítás megnyitójára hívunk minden kedves volt és jelenlegi Diákunkat, Kollégánkat, Szülőket és Barátokat!

Márton-nap

A Diákönkormányzat által szervezett esemény keretében november 11-én ünnepeltük a Márton-napot.

Bolognában képviselte Magyarországot iskolánk csapata az RM@Schools Konferencián

2023. október 25-26-án VIII. alkalommal rendezték meg EIT RawMaterials Ambassadors at Schools Konferenciáját. A nemzetközi eseményt az EU országok középiskolásai számára szervezik.

Tollaslabdázóink nemzetközi sikerei

A szeptemberben rendezett nemzetközi tollaslabda tornákon gyönyörű eredmények születtek!

Aranyérmes a Babits csapata!

A 2023. október 21-én rendezett 29. Rókaűzők Váltófutóversenyen (Szigetvár-Kaposvár országúti 84 km-es) iskolánk PTE Babits csapata aranyérmes lett kategóriájában (középiskolás kategória) és elhozta a megérdemelt kupát.

A Medve Go Szabadtéri Matematikaversenyen jól szerepeltek csapataink

A Medve Go Szabadtéri Matematikaverseny Nagy Medve kategóriájában Déldunántúli regionális:
2. helyezést ért el 10. E osztályos csapatunk: Biró Levente, Korpa Vivien, Szőcs Márton (Ripszámné Litz Ágnes tanítványai)
6. helyezett lett 10. B osztályos csapatunk: Magyar Míra, Major Milán, Szundi Endre György (Gyarmati Istvánné tanítványai)
1. helyezést ért el felnőtt csapatunk, eredményükkel bejutottak a döntőbe: Bartal Zsolt, Gyarmati Istvánné, Gyarmati István

Eredményükhöz gratulálunk!

Fogadóórák 2023 novemberben!

Tisztelt Szülők!

Iskolánkban 2023. november 13-án 17:00 órától szülői fogadóórát tartunk, melyre tisztelettel hívjuk és várjuk Önöket!

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Október huszadikán az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztünk, melyet korabeli filmfelvételekkel idéztünk fel.

Halloween buli

Október 19-én, az őszi szünet előtt, a 9.D és 10.D osztályok közös szervezésében Halloween bulit rendeztünk az iskolában. A színes programok között szerepelt jelmezverseny, játékos ügyességi feladatok, kvíz és tánc. Az esti programhoz finom "tökös" édességek is érkeztek.

A rendezvényen készült képek megtekinthetőek a képgalériában: link

A Pécsi Nyitott Színházi Műhely előadása

Október 13-án a humán tagozatos 10. F osztályunknál járt a Pécsi Nyitott Színházi Műhely fiatal és lelkes tagjaiból álló csapata, köztük Ligner Boglárka, iskolánk 11. A osztályos tanulója.

Tehetséggondozó órák a Babitsban 7., 8. osztályos tanulóknak

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Szeretettel várjuk azokat a 7-8. osztályos diákokat, aki a természettudományos tantárgyak iránt érdeklődnek és szívesen részt vennének a tanév során tehetséggondozó órákon.

Pályázat nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára

Kedves Nyolcadikosok!

Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége idén ismét meghirdeti pályázatát nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Az aradi vértanúk emlékezete

Október 6., a nemzeti gyásznap alkalmából iskolánk 11.E osztályos diákönkormányzati képviselői koszorút helyeztek el az Aradi Vértanúk útján, annak emlékére, hogy 174 éve ezen a napon végezték ki Aradon, azt a 13 honvédtisztet, akik életüket adták Magyarországért és a magyarok szabadságáért. Ezen a napon végezték ki Budapesten Batthyány Lajost, Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét is.

Diákpolgár-avató 2023.

2023. október 6-án tartottuk kilencedikes diákjaink hagyományos Diákpolgár-avatóját, melyet a négy évvel ezelőtti győztes osztály, a 12.C szervezett.

A Zene Világnapja

Október 1. a zene szerelmeseinek világszerte különleges napot jelent, hiszen ezen a napon ünnepeljük 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására a Zene Világnapját.

Német cserediákok a Babitsban

Szeptember közepén németországi partneriskolánk 22 diákját köszönthettük iskolánkban, akiket ezúttal a 10.C és a 10.D osztály tanulói és családjai láttak vendégül. A csoportot első ízben kísérte Ludger Kässens, a dammei gimnázium igazgatója, valamint már negyedszerre érkező Bettina Dieler tanárnő.

Felvételi tájékoztató a 2024/2025. tanévre

Felvételi tájékoztató
a 2024/2025. tanévre

Részvétel az Európai Mobilitási Héten

Huszonkettedik alkalommal szeptember 16. és 22. között rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, hogy a városokban, így Pécsett is felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedési alternatívákra, mint a séta, kerékpározás vagy közösségi közlekedés.

Felvételi előkészítők 2023.

Szeretettel várjuk azokat a 8. osztályos tanulókat, akik intézményünkben felvételi előkészítőn szeretnének részt venni!

Szülői értekezlet

Tisztelt Szülők! 
Szeretettel várjuk Önöket a tanév első szülői értekezletére, melyet 2023. szeptember 25-én, hétfőn 17:00 órai kezdettel tartunk. 
 

Sulyok Andrea
Intézményegység-vezető

Innováció és tehetséggondozás a BabitsbanAz „Innováció és tehetséggondozás a Babitsban” című pályázatunkkal az országosan 552, ezen belül a Dél-Dunántúlon a 32 támogatott projekt közé kerültünk, mellyel közel 38 ezer euró támogatást nyertünk intézményünk szakmai fejlesztésére és új nemzetközi kapcsolatok kiépítésére.

Nyílt nap a Babitsban

Kedves Nyolcadik Osztályos Tanulók! Tisztelt Szülők!

A Pécsi Tudományegyetem gazdag hagyományokkal rendelkező gyakorló középiskolája szeretettel várja mindazok érdeklődését és jelentkezését, akik a képességfejlesztéssel összehangolt, a kor követelményeinek megfelelő versenyképes tudás megszerzésére törekszenek, s egy örökösen megújuló, alkotó kedvű közösség tagjai kívánnak lenni.

Spanyolországi élménybeszámoló

Augusztus utolsó napjaiban egy diákcsoportunk spanyol tanulmányi kiránduláson vett részt Bognár Vasas Dóra és Pálné Porst Andrea tanárnők kíséretében.

Iskolánk diákjai és tanárai 2023. szeptember 9-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Iskolánk diákjai és tanárai 2023. szeptember 9-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Pákolicz Gréta (9. Ny) és Szabó Szilárd (10.A) az Országúti kerékpárversenyen

Pákolicz Gréta (9. Ny) az Országúti kerékpárversenyen, Baranya Vármegye Diákolimpián vett részt, ahol korosztályában 1. helyezést ért el. 

Gratulálunk Tóth Andrisnak a Márk Tamás díjhoz

Nagy örömmel gratulálunk Tóth Andrásnak (12. A) a 2023-as évi Márk Tamás díj elnyeréséhez! A díjat a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése adományozta a fiatal vízilabdázó tehetségeknek, aki a 2023-as Vízilabda U17-es EB-n 4. helyezett lett.

Kilencedikeseink Napja

Szeptember első tanítási napjait újonnan érkező kilencedikes tanulóink az iskola és egymás megismerésével, valamint közös kirándulással töltötték.

Tanévnyitó

Szeptemberben mindenki számára elkezdődött az új tanév. A nyári felújítások után ismét megteltek az iskolapadok és benépesült az iskola a felújított épületben. Szeptember 5-én tanévnyitó ünnepségünkön Sulyok Andrea intézményegység-vezető hivatalosan is megnyitotta a tanévet és köszöntötte a régi és új babitsos diákokat.

ERASMUS+ köznevelési mobilitások a nyári szünetben

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás a Babitsban" elnevezésű Erasmus+ projektje keretében Kleisz Erika, Lőrinczi Adrien és Zsombori Barbara tanárnők külföldi továbbképzéseken vettek részt a nyári szünet alatt Németországban, Belgiumban és Olaszországban, valamint Hosszú Barbara, iskolánk intézményegységvezető-helyettese, iskolánk nemzetközi kapcsolatait bővítette egy osztrák gimnáziummal történő együttműködéssel.

FIT Iskolafesték Program 2023

Iskolánk részt vett a FitPlaster Hungary Kft. FIT Iskolafesték Programjában, melyre közel 600 intézmény adta be pályázatát.

Versenyfelhívás - Baranya Megyei Irodalmi Verseny (2023)

A Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2023-ban a hagyo­má­nyait megőrizve, de a 2021-ben megújított formájában  kerül megrendezésre. Intézményünk, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke közösen rendezi meg kortárs irodalmi versenyét a város, a megye és a régió középiskolás tanulóinak.

TANÉVKEZDÉS

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

Az iskolában zajló felújítási munkák miatt a tanév első tanítási napjait az alábbiak szerint tartjuk:

Nyári sportsiker – Nagy Norbert

2023. augusztus 11-13 között rendezték meg Kecskeméten a 25. Wakeboard és wakeskate Országos Bajnokságot, melyen Nagy Norbert, iskolánk 9.F osztályos tanulója  részt vett és kategóriájában elhozta az I. díjat, Magyar Bajnok lett! Gratulálunk.

 


Tankönyvosztás - Menza - Tanévkezdés

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

Tankönyvosztás
A 2023/2024-es tanévre az alábbi időpontokban és feltételekkel kérjük átvenni a tankönyveket: