HÍREINK

2023/2024. tanévre történő beiratkozás - Tudnivalók

Tisztelt Szülők, kedves leendő Diákjaink!

A beiratkozást megelőzően szülői értekezletet tartunk 2023. május 31-én (szerdán) 17.00 órakor, melyre szeretettel várjuk a Szülőket! Ugyanebben az időpontban nyelvi szintfelmérőt is tartunk minden felvételt nyert  tanulónak angol és/vagy német nyelvből (kezdőknek is!). Kérjük, hogy a tanulók hozzanak magukkal telefont vagy tabletet és fülhallgatót.
Ugyanezen a napon a kollégium iránt érdeklődőknek tájékoztatót tartunk 16:30 órától.
A leendő kilencedikes osztályok osztályfőnökei és elérhetőségeik:

Osztályaink


Profil


Osztályfőnök


Elérhetőségek
9. A


általános
sportágismereti osztály


Bedőné Szűcs Tünde


szucs.tunde@pte.hu
9. B


emelt óraszámú
angol nyelvi osztály


Lőrinczi Adrien


lorinczi.adrien@pte.hu
9. C


emelt óraszámú
német nyelvi osztály


Sátayné Gáll Veronika


gall.veronika@pte.hu
9. E


emelt óraszámú
matematika-digitális kultúra osztály


Bartal Zsolt


bartal.zsolt@pte.hu
9. F


emelt óraszámú
humán tantárgyak osztály


Iglicz Ágnes


iglicz.agnes@deak.pte.hu
9. Ny


emelt óraszámú biológia -
fizika/kémia osztály nyelvi előkészítővel


Lukács Ramóna


lukacs.ramona@pte.hu

A 2023/2024. tanévre történő beiratkozást 2023. június 22-én (csütörtökön) 9-13 óra között tartjuk, melyre az első szülői értekezleten személyre szóló időpontot foglalhatnak. Intézményünk a nyáron megújul, ezért a beiratkozásra a Pécsi Tudományegyetem KPVK Aulájában (Pécs, Szántó-Kovács János u. 1/b.) kerül sor!
További tájékoztatást mindkét eseményről a szülői értekezleten és a honlapunkon fogunk adni hamarosan!
A kilencedik évfolyam számára ingyenesek a tankönyvek. Az átvétel időpontja várhatóan 2023. augusztus utolsó hetében lesz. A pontos dátumról honlapunkról lehet augusztus folyamán tájékozódni.
Amennyiben kollégiumi elhelyezést kér a tanuló, a pécsi Hajnóczy József Kollégium honlapján (https://hajnoczy-koll.hu) tudnak tájékozódni. A kollégium elhelyezkedése gimnáziumunk tanulói számára kedvező, ezért jó szívvel ajánljuk az intézményt. A bejegyzés alján található letölthető jelentkezési lapot 2023. május 30-ig kell a kollégium részére elküldeni az alábbi e-mail címre: hajnoczikollegium@gmail.com. További részletekről a kollégium honlapjáról tájékozódhatnak.
A diákigazolvány elkészítéséhez szükséges a Kormányhivatal által kiállított NEK adatlap, melyet a beiratkozás előtt kell elkészíttetni. A kiállításához szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat. Az adatlap elkészítéséhez a tanulónak személyesen kell megjelennie az Okmányirodában, fényképkészítés céljából, illetve az adatok hitelesítése miatt.
A menzán történő étkezés igénylését a bejegyzés alján található űrlapon várjuk, melyet a beiratkozás napján tudnak leadni. Lehetőségük van kedvezményes étkezést és átutalással történő fizetést is igénybe venni. Az ehhez szükséges nyomtatványok szintén letölthetők honlapunkról. A kedvezményes étkezés igénybevételéhez kérjük az alábbi dokumentumokat eredeti példányban is bemutatni: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatot és diétát igénylő tartós betegség esetén a szakorvosi véleményt (rehabilitációs bizottság véleménye, magasabb összegű családi pótlék-igazolás). Az étkezési díjak átutalással történő befizetéséről szóló nyilatkozatot is két eredeti példányban tudják leadni a beiratkozás napján.
Gyermekük számára tanulói balesetbiztosítást köthetnek a 2023/2024-es tanévre a beiratkozás napján. További részletekről a bejegyzés alján található Szimba termékbemutatóból és ismertetőből tájékozódhatnak.
A beiratkozáson jelen lesznek iskolai védőnőink, akik a beíratni kívánt tanuló betegségmegelőzésre irányuló egészségügyi felmérést végzik. A bejegyzés alján letölthető egészségügyi dokumentumokat zárt borítékban kérjük leadni, a gyermek neve és osztályának megjelölésével, amennyiben az általános iskola védőnői szolgálatától azt korábban megkapták.
Tanulóink ünnepi viseletéhez (fehér blúz/ing, fekete szoknya/nadrág) iskolánk címerével ellátott Babits nyakkendő tartozik. Egyéb iskolai rendezvényeken tanulóink Babits pólót vagy pulóvert viselnek, ezzel is erősítik az összetartozás érzését. A beiratkozáson tudják megrendelni a Babits ruházatot, melyek az első tanítási napon kerülnek kiosztásra. A nyakkendőt és a pólót kérjük mindenképp megvásárolni, a többi ruházati és egyéb arculati terméket lehetőségük szerint megvételre ajánljuk. Rendelését az alábbi űrlapon fogadjuk:
https://forms.office.com/e/U9ANZh60hn
A Babits-Komarov Baráti Kör egyesületünk fogadja a kulturális támogatásokat, melyet tanulóink színház- és koncertlátogatásaira, iskolai rendezvényekre, jutalmakra, évkönyvekre fordítunk. A támogatás összege 7500 Ft. Kérjük, hogy az összeget beiratkozáskor, vagy legkésőbb 2023. szeptember 30-ig utalja át a Babits-Komarov Baráti Kör 50431104-10019401 számú számlaszámára. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a „kulturális támogatás” szó mellett a tanuló nevét és osztályát. További 1000 Forinttal tudja támogatni Babits Alapítványunkat és az Ifjúság Sportjáért Alapítványunkat. Támogatása elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a színvonalas és színes diákéletet. Előre is köszönjük!
Kérjük, hogy az alábbi dokumentumokat és okmányokat feltétlen hozzák magukkal a beiratkozásra (egyes forma-nyomtatványok honlapunkról letölthetők):
- a kitöltött beiratkozási adatlapot
- a tanuló általános iskolai bizonyítványát
- a NEK adatlapot
- a tanuló oltási kiskönyvét (gyermekegészségügyi könyv vagy annak másolata)
- a kitöltött nyilatkozatot a tanuló egészségi állapotáról,
-  a Jelentés 6 - 18 éves lányokról és fiúkról státuszlapot, amennyiben korábbi iskolájukból megkapták. Az egészségügyi dokumentumokat zárt borítékban kérjük leadni, a gyermek neve és osztályának megjelölésével,
- a Babits ruházati termékek és a kulturális hozzájárulás összegét.

A beiratkozással kapcsolatos további kérdéseikkel forduljanak bizalommal Hosszú Barbara intézményegységvezető-helyetteshez telefonon (72/503-656) vagy írásban (hosszu.barbara@pte.hu).

 

Szeretettel várjuk a beiratkozáson!

Pécs, 2023. május 19.

 

Sulyok Andrea
intézményegység-vezető

Letölthető dokumentumok:

 

Beiratkozási adatlap
Átutalásos ebéd befizetésről tájékoztató
Átutalásos ebéd befizetésről nyilatkozat
Kedvezményes menza nyilatkozat
Szimba tanuló balesetbiztosítás termékbemutató
Szimba tanuló balesetbiztosítás termékismertető
Nyilatkozat egészségi állapotról
Jelentés 6 - 18 éves fiúkról - leányokról
Iskolai egészségügyi adatlap
Kollégium Szülői Levél
Kollégium bemutatkozása
Kollégiumi felvételi kérelem
Babits ruházati és egyéb termékek (vásárlási tudnivalók)

Felvételi eredmények a 2023-24-es tanévre

Kedves Nyolcadikos Tanuló! Tisztelt Szülők/Gondviselők!

Szeretettel gratulálunk azoknak a tanulóknak, akik a 2023-2024-es tanévre felvételt nyertek iskolánkba! 

Német nyelvű vitaverseny babitsos sikerrel

A 2023-as Jugend Debattiert International német nyelvű vitaverseny 13. országos döntőjében Knoch Dorottya 12. C osztályos tanuló I. helyen végzett. Kiemelkedő eredménye alapján hazánkat képviselheti 2023 őszén a berlini nemzetközi döntőben.
Az országos döntőben arról kellett vitázniuk a résztvevőknek, hogy a rizikó csoporthoz tartozó egyének fizessenek-e több szociális hozzájárulást.
Felkészítő tanára: Sátayné Gáll Veronika
Az eredményhez gratulálunk és további sikeres szereplést kívánunk!

 


Svéd iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül svédországi iskolalátogatáson vett részt Sebestyén Emese, iskolánk angol szakos tanárnője.
A mobilitásról készült beszámolóját az alábbiakban adjuk közre:
„Május 8. és 10. között lehetőségem volt az Erasmus+ tanármobilitási program keretén belül szakmai látogatást tenni Svédországba. Három napig egy kolléganő „árnyéka” voltam, de néhány alkalommal más tanár is elfogadott árnyékának. A malmöi Borgarskolában is zajlanak a vizsgák – szerte Európában május van! -  ezért nem egyetlen tanár munkáját követtem, hanem négy különböző, másként érdekes órát láttam.
áttam olyan (angol) irodalomórát, ahol az International Baccalaureat (nemzetközi érettségi) tanulói megtanulnak elemezni egy infografikát is tartalmazó szöveget, és egy óra-sorozatban azt figyelhettem meg, hogyan fejlődnek összehasonlító-elemző esszévé a gondolatok három regény elolvasása után. Mindez sok-sok önálló munkával, páros és kiscsoportos megbeszéléssel és írással, és közös nagycsoportos vitával történt - időigényes folyamat, de minden perce megéri, mert a tanulók aktív részvétele, pozitív hozzájárulása, a tanár alig észrevehető útmutatásai, kiigazításai garantálják, hogy a tanulók maradandó kompetenciákat szereznek, kritikai gondolkodásmódot, önállóságot, felelősséget tanulnak.
Láttam biológia órát svéd nyelven – és én is meglepődtem, hogy élveztem bár sok mindent nem értettem! Érdekessége az volt, hogy egy tízperces, angol nyelvű TED bejátszással kezdődött, amely alatt a diákok svédül jegyzeteltek a feladatlapokon. Itt is érdekes volt látni a sima átmeneteket, amelyekkel a kolléga megszervezte az órát: egyéni munka – pármunka – kicsoport – tanári input (anyagközlés) – pármunka – kiscsoport, a munkaformák váltakozása és a tanár személyisége miatt a 80 perces óra végig érdekes volt, és a tanulók aktívan részt vettek.
És láttam „klasszikus” angol nyelvórát, ahol ismét az volt meglepő, hogy a tanár mennyire a háttérből irányított, szervezett, segített, és mennyire fontos volt a tanulók önálló munkája, az önellenőrzés.
Összességében érdekes és tartalmas napok voltak, sok tanulsággal és még egy Banksy kiállítás is belefért, ahová a svéd kollégák és az iskola jóvoltából jutottam el.”
A képeket Sebestyén Emese a svéd hospitálás alkalmával készítette.
Megemlékezés Török Ignácról

A 11. évfolyamos történelem fakultációs csoport, Engel Mária tanárnő vezetésével – hagyományainkhoz híven – megemlékezett az aradi vértanúk egyikéről, Török Ignácról.

Baranya megyei angol nyelvi verseny 9-10. évfolyam

A POK által a középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói számára szervezett Baranya megyei angol nyelvi versenyen tanulóink az alábbi eredményeket érték el: 

Babitsos sikerek a XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Babitsos sikerek a XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Miskolcon, a Miskolci Egyetem Föld- és Környezettudományi Kara, a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztálya, valamint az RM@Schools-ESEE, Természeti Erőforrás-Kutatás és Hasznosítás Szakkollégium rendezésében megvalósult XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián két diákunk szerepelt szép eredménnyel. 

Futókörök Napja 2023

Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával a SZEOSZ és a PSN Zrt. szakmai közreműködésével idén először csatlakozott Pécs a Futókörök Napja elnevezésű rendezvényhez, amelyre az ország 25 települése nevezett.  

SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET

PROJEKTZÁRÓ KIÁLLÍTÁS: SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET
Betlehem Márta projektvezető Projektzáró kiállítás
A projektzáró kiállítás az NTP-INNOV-22 (Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása pályázat.) Sokszínű művészet-kreatív művészet című tehetséggondozó program eseményeit tablókon követi nyomon a pályázat elindulásától a lezárásáig.

Tollaslabda Diákolimpia

Iskolánk a Tollaslabda Diákolimpia legeredményesebb középiskolája A kategóriában 

TOUR de BABITS

A 2023. május 10-én elrajtolt magyar országúti kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie pénteken a Dunántúlhoz érkezett.

Német nyelvű könyvprojekt

Az idei évben csatlakozott iskolánk a Seitenweise német nyelvű könyvprojekthez. A diákoknak egy német könyvet kellett elolvasni és ahhoz projektmunkát készíteni, mely a könyv tartalmához szorosan kapcsolódik, de tovább is gondolják azt.

DigLit Projekt a Babitsban

A projekt azzal a céllal jött létre 2021-ben az Erasmus+ keretében, hogy diákoknak és tanároknak segítséget nyújtson. Tanároknak ez tananyagokat és digitális módszertant jelent, melyek a projekten túl is elérhetők és alkalmazhatók. Diákoknak pedig a korszerű tanulási élmény és kritikai gondolkodásfejlesztés mellett segítette, hogy tudatosabb állampolgárrá váljanak.

Országos Párbajtőr Diákolimpia

A hétvégén megrendezett Országos Párbajtőr Diákolimpián nagy sikereket értek el a Babits Mihály Gimnázium tanulói:

Meghívó NTP-INNOV-22 tehetséggondozó programjának PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNYÉRE

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk
a
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Babits Mihály Gimnáziuma
NTP-INNOV-22 tehetséggondozó programjának

PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNYÉRE. 

CanSat Hungary verseny

Iskolánk öt diákja, Vadász Péter Zalán (12. D), Lukács Szilárd (10. B), Sütő Zsigmond (10. B), Fodor Barnabás (9. C) és Czimmer Eszter (9. D) 2023. április 12-13-án részt vett az Európai Űrügynökség által megrendezett CanSat Hungary verseny döntőjében. A CannedPTE csapatot a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Biofizika Intézete szponzorálta, mentorként Pandur Anett földrajz, és Kovács Bálint fizika szakos tanárok segítették a tanulók munkáját. 

SZJA 1%

Kedves Szülők, Öregdiákok, Partnereink! Tisztelt Támogatóink!
Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje. Kérjük, hogy amikor a közcélokra felajánlható 1%-ot bejelöli adóbevallásában, ne feledkezzen meg gimnáziumunk alapítványainak történő adakozás lehetőségéről. 

Kirándulás - Dég

Április 20-án, csütörtökön a reformkori projektünk lezárása után egy kiránduláson vettünk részt, hogy anyagot gyűjtsünk a filmünkhöz. 

Iskolánkba látogatott Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

2023. május 4-én iskolánkba látogatott Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Államtitkár asszony egyben a tehetséggondozási terület kormányzati felelőse és a Nemzeti Tehetség Program szakmai vezetője, részt vett a PTE Tehetségnap konferenciáján.

Elballagtak a 12. évfolyamos diákjaink

Hat végzős osztályunk 183 érettségire készülő tanulója vett búcsút alma materétől 2023. május 5-én, pénteken.

A - 60 Babits kilométer - túrasorozat 4. kirándulása

Végre! Április 22-én végre kegyes volt hozzánk az idő és a 60 Babits kilométer túrasorozat 4. kirándulásán sütött a nap, és gyönyörű idő kísért minket végig.

Zöld folt közösségi kert

A fenntarthatósági témahét  kapcsán és a Greenagers projektünk keretein belül április 25-én, kedden, ellátogattunk a Király utcai Zöld Folt közösségi kertbe, ahol Hajba Gergő mesélt nekünk az indulásukról, a működésükről és a jövőbeli terveikről. Nagyon izgalmas volt látni egy ilyen titkos, az emberek szeme elől rejtett, mégis aktív, élő, színes helyet a belváros közepén.  

Foglalkozások a Pécs 2000 Tenisz Club pályáin

Iskolánk diákjai az elmúlt héten bemutató foglalkozásokon vehettek részt, a gimnáziumtól pár percre található Pécs 2000 Tenisz Club salakos tenisz pályáin. (7633, Pécs, Péchy Blanka tér). A jó hangulatú foglalkozásokról készült fotók a galériában megtekinthetők. Ha valaki a továbbiakban is szeretne megismerkedni a teniszezés rejtelmeivel, érdeklődjön a testnevelő tanáriban.

WORLD LEISURE DAY

2023.április 22-én, szombaton iskolánk 9.B osztályos leány tanulói a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézete által megszervezett, I. World Leasure Day elnevezésű programon vettek részt.

Ballagási meghívó

Szeretettel és tisztelettel meghívjuk a Szülőket és további Családtagokat, 
az Ismerősöket és a Barátokat végzős osztályaink ballagására!

Projektzáró bemutató a “Korkóstolón”

A Babitsban 2022 októbere és 2023 márciusa közt folyt egy délutáni szakkör “Korkóstoló” néven a történelmet, kultúrát kedvelő nyolcadikos általános iskolások és F osztályos gimnazisták számára, melyen én is részt vettem.

Kirándulás Budapestre a Magyar Zene Házába

A Sokszínű művészet – kreatív művészeti program részeként a budapesti Magyar Zene Házába látogattak el a pályázaton részt vevő énekkel, zenével és képzőművészettel foglalkozó tehetséges tanulóink, ahol egy interaktív sétán ismerkedtek meg az épülettel és programjaival, majd megnézhették a „Hangdimenziók – zenei utazások térben is időben” című állandó kiállítását.

„Sokszínű művészet – kreatív művészet” – kreatív művészeti bemutató

2023. április 19-én este a Nemzeti Tehetség Program 2022-es pályázata (NTP-INNOV-22) utolsó előtti, de legérdekesebb és leglátványosabb állomásához érkezett.

Tégy a környezetedért!

2023. április 21-én, pénteken a Föld Napja apropóján 11. B-s tanulóink és a 10. C osztály körbejárták az iskola környékét, hogy megtisztítsák a területet. Az esemény egybeesett ugyan a „Te szedd!” országos akcióval, de Druskóczi Anna Eszter 11. B-s tanulónk kezdeményezésére valósult meg.

Hallo Österreich német nyelvű országos projektverseny

A "Hallo Österreich" országos német nyelvű országismereti témájú projektversenyen két fős csapatok nevezhettek.

Tanulmányi kirándulás Franciaországban

Iskolánk tanulói a tavaszi szünetben franciaországi tanulmányúton jártak. Élményeikről Kálnai Borbála, 9.D osztályos tanulónk beszámolóját tesszük közzé:
Cote D’ Azur
A tavaszi szünetben az Istria94 Tours utazásszervezője, Dr. Kopári László és iskolánk két tanára, Száraz Tamás és Vezér András kíséretében ellátogathattunk a délfrancia vidék számos városába.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül lettországi iskolalátogatáson vett részt Pálné Porst Andrea, iskolánk angol-orosz szakos tanárnője.

Jubileumi Babits60 zenés est

2023. április 13-án rendeztük meg iskolánk 60 éves jubileumának csúcspontját, egyben záró rendezvényét, a Babits60 zenés estet, kapcsolódva a magyar költészet napjához.

Tanulóink kiemelkedő eredménnyel szerepeltek a 36. OTDK-n

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Fizika, Földtudományok és Matematika szekciója (FiFöMa) a Pannon Egyetem rendezésében 2023. április 11-13-án tartotta konferenciáját.

KÉT KERÉKEN A BABITSBAN

2023. április 12-én szerdán a pécsi LOTUS kerékpáros sportegyesület, 14-én pénteken pedig az U19-es országúti kerékpár válogatott látogatta meg iskolánkat.

„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”

AZ IFJÚSÁG SPORTJÁÉRT ALAPÍTVÁNY
versenykiírása a
„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”
címre 

Juhász Dorka, 2018-ban érettségizett B (angol) osztályos diákunk fantasztikus sikereket ért el Amerikában!

Soha nem került még ilyen előkelő helyen magyar kosaras a női NBA-be

SHARJAH HERITAGE DAYS

Huszadik alkalommal rendezték meg az Egyesült Arab Emírségekben a fesztivált.

Budapesti kirándulás a reformkor jegyében a Korkóstoló szakkörrel

Nyolcadikosként is részt vettem a „Korkóstoló” szakkörön, viszont idén már mint B Babitsos diák voltam tagja a foglalkozásoknak. Öröm volt látni, hogy az ebben a tanévben érkező nyolcadikosok mennyire élvezték az összes programot, hisz – most már én is tudom – rengeteg előkészület, munka eredménye volt az, hogy ez a projekt létrejöhetett.

SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET – KREATÍV MŰVÉSZET BEMUTATÓJA

MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk
a
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Babits Mihály Gimnáziuma
SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET – KREATÍV MŰVÉSZET
című tehetséggondozó programjának
KREATÍV MŰVÉSZETI  BEMUTATÓJÁRA.

Diákok közötti röplabda kupa

Március 27-én és 29-én, sikeresen megrendezésre került a “Diákok közötti röplabda kupa”

Smart Live videókampány

2023. március 27-én került sor a Zöld Egyetem keretein belül a Smart Live videókampány eredményhirdetésére.

Március 22.: A Víz Világnapja

A Víz Világnapja alkalmából lehetőségünk nyílt a pécsi szennyvíztisztító telepen a 10. C és 11. D osztállyal egy nyílt napon részt venni. 

Babits 60 meghívó

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium - Babits Mihály Gimnáziuma 
tisztelettel meghívja az intézmény alapításának 
60. évfordulójára rendezett zenés estre.
60 éves jubileumát ünnepli iskolánk

Iskolánkban, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában ez a tanév a 60. Az első évfolyam diákjai 1963 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat még a Bánki Donát utcai Iskola épületében. A 60. jubileumra március 20-án projektnap keretében emlékeztünk meg.

IX. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

Kocsis Virág Fanni 12. B osztályos tanuló a IX. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny III. kategóriájában országos 4. helyezést ért el.
Tanára: Jurisics Judit
Eredményéhez gratulálunk!
Sprichst du Deutsch versenyeredmény

2023. 03. 21-én a Deutsche Telekom IT Solution és PTE BTK Germanisztika Intézete által megrendezésre került "Sprichst du Deutsch" német nyelvi verseny Nyugat-Dunántúli regionális döntőjében Knoch Dorottya 12. C osztályos tanulónk 1. helyen végzett, ezáltal egy iPad boldog tulajdonosa lett.

Mesterséges Intelligencia pályázat az „Agykutatás hete” alkalmából

A PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az “Agykutatás hete” keretén belül megrendezett Mesterséges Intelligencia pályázaton Rácz Katinka 9. F osztályos tanulónk első helyezést ért el.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Sulyok Andrea intézményegység-vezető belgiumi iskolalátogatáson járt.

Oktatási szakkiállítás Erasmus+ támogatással

730 kiállító, 60.000 négyzetméteren 56.000 látogató – ezek az adatok jellemzik a didacta-t Stuttgartban, Németország legnagyobb oktatási szakkiállítását. Iskolánk a "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Jaszenovics Sándor, angol-német szakos tanara vett részt a 2023. március 7-11-ig tartó gigantikus rendezvényen.

Március 15-i ünnepi megemlékezés

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc az újkori magyar történelem legjelentősebb fordulópontja. Március 15-én azokra emlékezünk, akik tenni akarásukkal, elszántságukkal, összefogásukkal örök példát állítottak elénk. 

Ideiglenes felvételi rangsor a 2023/2024-es tanévre

Kedves felvételiző Diákok! Tisztelt Szülők!

Az ideiglenes felvételi rangsor megtekintése előtt kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót, mely segítséget nyújt a táblázatok értelmezéséhez:
A jelentkezők neve mellett található a felvétellel kapcsolatos döntés: 

XIII. Regionális Újlatin/Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Verseny

A Második Idegen Nyelv Munkaközösség 2023. március 03-án ismét megrendezte kiejtési versenyét, a XIII. Regionális Újlatin / Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Versenyt, melyre összesen 58 diák jelentkezett 18 különböző gimnáziumból.

39. Pécs-Harkány országúti futóverseny

Iskolánk tanulói és tanárai szép sikereket értek el a vasárnap, 2023. március 5-én megrendezett 39. Pécs-Harkány országúti futóversenyen.

Az Escargo Szobaszínházban járt a 9.B

Az Escargo Hajója SZNSZ Kihívás c. színházi előadásán és az azt követő színházi nevelési foglalkozáson vett részt a 9.B osztály március 7-én.

Elhunyt Szentirányi Józsefné

Ma érkezett a szomorú hír, hogy iskolánk nyugalmazott igazgatónője, Szentirányi Józsefné 2023.március 3-án, 89 éves korában elhunyt.

Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól

Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. Erről az eseményről rendhagyó történelemórákkal emlékeztünk meg.

12. Babits Bál

Három év kihagyás után, 2023. február 17-én, pénteken immáron 12. alkalommal rendeztük meg hagyományos Szülők, Nevelők, Öregdiákok Bálunkat. 

Köszönjük minden tisztelt Szülőnek, Résztvevőnek és Támogatónak, hogy ismét megmutatták mennyire fontosak Önöknek a babitsos diákok! Köszönjük a nagy érdeklődést, a jelentős részvételt és a kiemelkedő támogatást!

RENDHAGYÓ BESZÉLGETÉS BŐSZE ÁDÁMMAL

2023. február 15-én iskolánk vendége volt Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető, akit már második alkalommal köszönthettünk iskolánkban. Ezért kapta a mostani találkozásunk a „Magamon szívesen nevetek…(2)” alcímet, mivel a 2019-ben megtartott teaházi beszélgetést követően a pandémia miatt csak most tudtunk újra találkozni.

I. Gyakorló Iskolák Országos Angol Nyelvi Versenye

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma hagyományteremtő szándékkal a 2022-2023-as tanévben országos angol nyelvi versenyt hirdetett meg a gyakorló iskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói számára.

Valentin Nap a Babitsban

Február 14-én Valentin Nap alkalmából szivecskés sütikkel ünnepi sütivásár volt iskolánkban, a szünetekben hangulatos, a naphoz illő zenéket hallhattunk a stúdióból.

VII. Farsangi Röplabda Kupa a Babitsban

Február 13-án, hétfőn, hetedik alkalommal rendeztük meg farsangi röplabda kupánkat. Babits, ExBabits, Kodály, PEAC női csapatok körmérkőzésekkel döntöttek a helyezések sorsáról. A népes szurkoló tábor magas színvonalú meccseket láthatott.

I. Sakk bajnokság a Babitsban

2023. február 6-án megrendezésre került az I. Babits sakkverseny. A négy évfolyam, összesen 18 diákja mérhette össze tudását a játékban. Az öt fordulós bajnokságból végül Slézia Dávid 12. E osztályos tanuló jött ki győztesen, méghozzá veretlenül! Innen is gratulálunk neki. Emellett köszönjük Németh Andrea Tanárnőnek, hogy segített Akaró Rafaelnek (12.D) és Ahmann Barnabásnak (12.F) megszervezni a versenyt. A képeket készítette: Nagy Enikő (10. F) és Akaró Rafael (12. D)


Német vitaverseny (iskolai forduló)

13. alkalommal került megrendezésre a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny iskolai fordulója. Két online versenyév után végre jelenléti formában vitázhattak diákjaink egymással arról a még mindig aktuális témáról, hogy bevezessék-e az okostelefon-tilalmat a magyar iskolákban. 

Leány Kosárlabda Diákolimpia országos 5. hely

Leány kosárlabda csapatunk az Országos Diákolimpia döntőjében 5. helyezést ért el. 

American Corner Pécs előadásai iskolánkban

Amethyst Freibott, a Fulbright Hungary ETA-ja, január végén két izgalmas témával látogatott el iskolánkba.

Önkéntesek színesítik tanóráinkat

Iskolánkat a ZfA, a német Külföldi Oktatási Ügyek Központja támogatja, ezért német tanáraink munkáját minden tanévben németországi önkéntes segíti.
Livia Göthel, anyanyelvi segítőnk meghívására további két lelkes német önkéntes volt nemrég vendégünk, akik német profilú osztályaink tanóráin a német nyelvjárásokról tartottak interaktív bemutatót.

Röplabda sikerek a Kodály Kupán

2023. január 26-án került megrendezésre a Kodály Kupa városi középiskolai röplabda torna, egyszerre a fiú és leány csapatok számára.

Meghívó szülői értekezletre

Tisztelt Szülők!
Szeretettel várjuk Önöket a tanév második szülői értekezletére, melyet 2023. február 1-én, szerdán 17:00 órai kezdettel tartunk.

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát.

Beszámoló a 3D modellező és nyomtató szakkörről

A 2022/2023-as tanév őszi félévében a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában immáron a negyedik alkalommal tartottunk 3D modellező és nyomtató szakkört.

Karácsonyváró nap

A 2022-es év utolsó tanítási napján vendégünk volt a Vivat Bacchus énekegyüttes, akik vidám hangulatú karácsonyi műsorral lepték meg iskolánk közösségét.

Cheerleading sikerek

A 2022. december 11-én Veszprémben megrendezett VI. Santa's Cheer Cup nemzetközi versenyen a PTE PEAC Cheerelading Szakosztály tagjaiként Tresch Jázmin 10. E és Bánky Botond 11. D osztályos tanulók senior hip-hop team kategóriában aranyérmet nyertek, Jázmin továbbá senior jazz team kategóriában ezüstérmet is szerzett.

Karácsonyi gyűjtőakció a Babitsban

Gimnáziumunk idén is csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász "Angyalbatyu" elnevezésű jótékonysági akciójához.

Ritmikus gimnasztika sikerek nemzetközi tornán

Fekete Liliána (10.B) a Brüsszelben megrendezett nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyen I. osztályban, szenior kategóriában karika gyakorlattal második helyezést ért el.

Vendégünk volt Kopa Marcell és Sámán, a vakvezető kutya

December 15-én a 9.A osztály vendége volt Kopa Marcell vak fiatalember és segítője Sámán, a vakvezető kutya.

Tiéd a pálya

Tanulóink idén két csapattal is képviselték iskolánkat a PTE – „Tiéd a pálya” elnevezésű sporteseményen, melyet 2022. 12. 08-án rendeztek meg a Pécsi Tudományegyetem Papp Gábor Sportcsarnokában.

Sportágismereti osztályok a BODY WORLDS kiállításon

2022. december 5-én a 9. A, december 7-én a 11. A, majd 9-én a 10. A osztály Budapesten meglátogatta az osztályprofilba illő BODY WORLDS kiállítást.

Koncz Károly tanár úr Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült

2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért.

Elhunyt Pál József, iskolánk egykori tanára

A hétvégén érkezett a hír, hogy felesége –aki szintén iskolánk pedagógusa volt – 2018-as halála után elhunyt volt kollegánk, Pál József tanár úr is.

Rotary Club támogatása diákjainknak

Rotary Club Pécs idén is támogatta gimnáziumunk két tehetséges tanulóját annak érdekében, hogy kiemelkedő tudományos, szakmai és művészeti tevékenységüket kibontakoztathassák, elmélyíthessék, ezáltal a kiválósági területükön a jövőben sikeresek lehessenek.

Megjelent interaktív tablókönyvünk

Iskolánk fennállásának 60. évfordulója alkalmából megjelent interaktív tablókönyvünk!

Mikulások lepték el az iskolát

Hohohohóóó! – hallhattuk december 6-án kora reggel az iskola kapujában, ahol Mikulások, krampuszok és manók várták az első tanórára érkezőket. Szaloncukorral és néhány jó szóval lepték meg a Babits Gimnázium közösségét.

Szalagavató 2022.

2022. december 2-án rendeztük iskolánk végzős diákjainak hagyományos szalagavató ünnepélyét a Lauber Dezső Sportcsarnokban, majd azt követően a szalagavató bált gimnáziumunk falai között.

„Határtalanul” Szlovéniában és Horvátországban

A 12.C osztály 2021. június 11-15-ig a „Határtalanul” pályázati program keretében tanulmányi kiránduláson vett részt.

Megemlékezés Babits születésnapjáról

Minden évben nagy szeretettel és gondossággal emlékezünk meg Babits Mihály születésnapjáról. 1883. november 26-án született iskolánk névadója, az író, műfordító és a 20. század egyik legnevesebb költője. Az idei tanévben az ünnep különösen nagy hangsúlyt kapott iskolánk jubileumi évében.

Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2022

Iskolánk, mely idén a 60 éves jubileumát ünnepli, a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékével közösen idén is megrendezte a nagy múlttal rendelkező kortárs irodalmi versenyét.

KEVE gimi program

Iskolánk 10. A osztályos tanulói részt vesznek a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” kezdeményezésben. A mindenki által csak KEVE Programként emlegetett országosan is egyedülálló kezdeményezés a közlekedési, balesetmegelőzési ismeretek iskolai keretek között történő szisztematikus átadására, elsajátíttatására irányul.

Évkönyveink a mai naptól elérhetőek már elektronikusan is!

Iskolánk fennállásának 60., épületünk 55. évfordulója alkalmából örömmel adjuk hírül, hogy közzétesszük iskolánk évkönyveit elektronikusan, lapozható formában!

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak (2022.): eredményhirdetés

Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége online pályázatot hirdetett nyolcadik osztályos, német nyelvből felvételiző diákok számára. 

DSD II. német nyelvű próbanyelvvizsga

2022. november 17-én szóbeli próbanyelvvizsgát szerveztünk német nyelvet tanulóink számára közép- és felsőfokú szinten, mellyel végzős osztályaink DSD II. nyelvvizsgára történő felkészülését támogatjuk minden évben. A rendezvény során egy szóbeli vizsgahelyzetet szimulálunk, így a tanulók jól láthatják, hogy hogyan zajlik a szóbeli vizsga, valamint mire figyeljenek még a finisben.

Mesterfokú Bajnokság 2022

A Mesterfokú Bajnokság a legmagasabb szintű I. osztályú szövetségi verseny, ahol a juniorok és felnőttek együtt, egy kategóriában mérik össze tudásukat.

Tehetségtár Vándorórák a Babitsban

Az előző tanévben Tehetségtár Vándorórák címmel valósult meg iskolánkban egy izgalmas tehetséggondozó program a Nemzeti Tehetségprogram finanszírozásával. Diákjaink heti rendszerességgel iskolai foglalkozásokon vettek részt, majd 5 terepgyakorlaton az elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálták. Az idei év elején pedig megosztották a társaikkal a tanultakat és a tapasztalataikat.

Oxford nyelvvizsga

Az Oxford University Press szervezésében november elején a 11.DE angol nyelvi csoportjainak kiválasztott diákjai ismét részt vettek az OUP pretesztjében, ami egy új típusú nyelvvizsga is.

Márton-nap

A Diákönkormányzat szervezésében november 11-én Márton-napot tartottunk. Ezen a napon hagyományaink szerint a 9.C osztály libazsíros és libamájkrémes kenyérrel várta az iskola diákjait a nagyszünetben.

Szalagavató meghívó 2022Szeretettel és tisztelettel meghívjuk
a Szülőket és további Családtagokat, az Ismerősöket és a Barátokat végzős osztályaink
SZALAGAVATÓ ünnepségére.

A Művészetek és Irodalom Házában járt a 9. B osztály

A 9.B osztály a British Autumn/Brit Ősz 2022 programsorozat keretében megrendezett Dalokkal Illusztrált Történelem című angol nyelvű előadáson vett részt a Művészetek és Irodalom Házában november 7-én.

"Az én könyvtáram" projekt a 10. A-ban

Iskolánk 10. A osztályos tanulói 2022. november 7-én a Pécsi Kulturális Központban jártak, ahol "Az én könyvtáram" projekt keretében a Bűntény a könyvtárban című detektívjátékban vettek részt.

A 12.B osztály a Parlamentben

2022.11.08-án a 12.B osztály tagjai egy egésznapos Parlamenti különóra című programon vettek részt az Országházban.

Koncz Károly tanár úr cikke a Fizikai Szemle 2022/8. számában

Koncz Károly tanár úr a Fizikai Szemle 2022/8. számában megjelent egyik cikk társszerzője. A cikk célja, hogy bemutassa a Mikola Sándor Tehetségkutató Fizikaverseny szerkezetét, feladatainak stílusát, valamint, hogy a verseny még szélesebb körben váljon ismertté.

Oxford nyelvvizsga

Az Oxford University Press szervezésében október végén a 10.B és a 11.DE angol nyelvi csoportjainak kiválasztott diákjai részt vettek az OUP pretesztjében , ami egy új típusú nyelvvizsga is.

Felvételi tájékoztató a 2023/2024-es tanévre

Felvételi tájékoztató
a 2023/2024. tanévre

Gill Dóra Nikol aranyérmes a Karate Diákolimpián

Október 22-én került megrendezésre a WKF KARATE KUMITE VI. Korcsoportos Leány Diákolimpia Országos Döntője.

Tematikus séták a Baranya Megyei Levéltár munkatársaival

Rendhagyó történelemórát tartottak a Baranya Megyei Levéltár munkatársai a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül több osztályunk számára, mely során az 1956-os forradalom helyi eseményeit elevenítették fel.

Job shadowing keretében német vendégtanár érkezett gimnáziumunkba

Az elmúlt héten iskolánk vendége volt Dr. Matthias Gerth, angol-latin szakos tanár, aki az Erasmus+ program támogatásával a németországi Hildesheimból érkezett hozzánk. Látogatásának célja a kölcsönös tapasztalatszerzés és jó gyakorlatok elsajátítása volt.

Ismét a dobogón a Babits a 28. Rókaűzők Váltóversenyen

A 28. Rókaűzők Váltófutóversenyen (Pécs-Kaposvár országúti 84 km-es) iskolánk PTE Babits ROCKÁK nevű csapata kategóriájában (középiskolás kategória) országos 2. helyezett lett.

Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Hagyományainknak megfelelően idén is megemlékeztünk az 1956. október 23-i forradalmi eseményekről. Ünnepi műsor keretében idéztük fel a korszak történéseit és fejeztük ki tiszteletünket azok iránt, akik Magyarország szabadságáért küzdöttek.

Ismét a LAFARGE jótékonysági futáson!

Sokéves hagyományt követve idén is részt vettünk a diákokkal az „Együtt Gyermekeinkért” Jótékonysági Futóversenyen. A szervezők az idén is nemes célt tűztek ki maguk elé: a támogatók által felajánlott összeget, valamint a nevezési díjakat teljes egészében a környező iskolák számára ajánlják fel sport- és mozgásfejlesztő eszközök vásárlására.

Német cserediákok érkeztek

2022. szeptember első felében németországi, dammei partneriskolánk diákjait és kísérőtanáraikat köszönthettük ismét Pécsett, akiket Muráth Eszter tanárnő 10.C és Jaszenovics Sándor tanár úr 11.C osztálya láttak vendégül.

Ökoiskolai beszámoló PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma 2021/2022-es tanévben végzett tevékenységekről

2021. augusztus 31-én létrehoztuk az ökoiskolai munkacsoportot. A személyes megbeszélések mellett a Microsoft Teams felületen is létrehoztunk egy csatornát. Az online kommunkiáció lehetősége rugalmas megbeszéléseket is lehetővé tesz az egész tanév során.

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak

Kedves Nyolcadikosok!
Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége idén ismét meghirdeti online pályázatát nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Erasmus Napok (2022. október 13-15.)

Idén 6. alkalommal szervezik meg az Erasmus napokat, amikor a résztvevők megoszthatják a környezetükben élőkkel élményeinket, tapasztalataikat. A mi 4Cs projektünk 2. éve fut: dráma a színpadon, olvasás, kihívás, tengerpart, szauna, barátok… Ez a kis film a legutóbbi mobilitásunkról készült Spanyolországban.

Október 6. - A vértanúk emlékezete

1849. október 6-a fájdalmas eseményeiről – az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzéséről – emlékeztünk meg: Engel Mária tanárnő kíséretében a 9. F osztály végigjárta az Aradi vértanúk útját, ahol rövid megemlékezéssel felelevenítették a korabeli eseményeket.

Erasmus+ Látogatás Spanyolországban

Már a márciusi Svédországi Erasmus-os út óta vártuk ezt a szeptemberi kirándulást Spanyolországba, ahol újra lehetőségünk nyílt találkozni új barátainkkal és persze kiélvezni az itthon régen látott és hiányolt ragyogó napsütést.