HÍREINK

Felvételi tájékoztató a 2022/2023. tanévre

Felvételi tájékoztató
a 2022/2023. tanévre

Online nyílt nap

Kedves Nyolcadik Osztályos Tanulók! Tisztelt Szülők!

Regisztráció felvételi előkészítőre

Előkészítő foglalkozások a Babitsban

Iskolánk eljárásrendje az új koronavírussal kapcsolatbanA Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda
veszélyhelyzeti intézménylátogatási rendje

Határtalanul

A programról
Ügyfélszolgálat

A magyar dráma napja

Minden év szeptember 21-e „A magyar dráma napja”, a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe. E napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb és jobb alkotások létrehozására.

Az Ezüstkanál teaházunk vendége volt Vermes Tímea

Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Vermes Tímea, a Pécsi Nemzeti Színház operaénekese, a Vermes Style divattervezője, aki több szálon is kötődik iskolánkhoz.

Siker az anyanyelvi versenyen

2021. szeptember 16-án rendezték a Leőwey Klára Gimnáziumban az „Édes anyanyelvünk” országos nyelvhasználati verseny Pécs városi fordulóját.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. tájékoztatása az iskola környékén folyó felújítási munkálatokról

Pécs települési mélyvonal csapadékvíz-elvezetési hálózatának korszerűsítése” projekt keretében az 1-0-0 számú főgyűjtő felújításához kapcsolódó munkálatok elvégzéséhez a munkaterületet 2021. szeptember 15-én átadták.

Kersák Viktória 11. C a Kultúrpart fenntarthatósági versversenyének a költészet napjától gyermeknapig tartó pályázatán elnyerte a szakmai zsűri különdíját

Kersák Viki versével a Romcsifilmes-nyálas c. alkotásával korcsoportjának díjazottja és ezen felül elnyerte a LEGO által felajánlott rendkívül értékes különdíjat is.

Fuss a rákgyógyításért!

Iskolánk diákjai és tanárai 2021. szeptember 11-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.
Rengeteg diákunk és volt diákunk támogatta az eseményt. A rendezvény pályabiztosítását is babitsos diákok végezték.

KöMal matematika pontversenyében elért eredmények

Horváth Milán (11. E) a KöMal (Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok) 2020-2021-es tanévben a 9-10. osztályosoknak kitűzött C jelű matematika gyakorlatok versenyének győztese lett.

Tanulásmódszertani napok a 9. évfolyamon

Szeptember első tanítási napjait kilencedikes évfolyamaink tanulás helyett játékos ismerkedéssel, tematikus projektnapokkal és kirándulással töltötték.

Kínai szakkör


Kedves Diákok!
2016 óta van intézményünkben lehetőség arra, hogy diákjaink anyanyelvű kínai nyelvtanároktól kínai nyelvet tanuljanak szakköri keretek között, melyhez a kínai tanárokat a Pécsi Tudományegyetemen működő Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete biztosítja.

Meghívó szülői értekezletre

Tisztelt Szülők!
Szeretettel várjuk Önöket a tanév első szülői értekezletére, melyet

Horváth Milán (11. E) új appot hozott létre Pécs City Tour néven

Milán a tavalyi rendkívül sikeres Matinno appja után új ötletét valósította meg a nyáron. A Pécs City Tour mobil applikáció Pécs belvárosát mutatja be játékos rejtvényekkel, "szabadulószoba"- szerű formában.

Meghívó az Ezüstkanál teaház rendezvényünkre

ZENE, DIVAT ÉS MINDEN MÁS…
Szeretettel meghívjuk a PTE Gyakorló Átalános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának
EZÜSTKANÁL TEAHÁZÁBA
egy hangulatos beszélgetésre.

Fuss a Rákgyógyításért! – Jótékonysági futás

Iskolánk diákjai és tanárai 2021. szeptember 11-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vesznek részt.

Becsengettek

2021. szeptember 1-én tanévnyitó ünnepségünkkel és a kilencedikes diákjaink avatásával megkezdődött az új tanév. Minden diákunknak sok kitartást, jó munkát és sikeres tanévet kívánunk!

Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2021

Iskolánk idén a hagyományait megőrizve, de megújult formában a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékével közösen szervezi meg irodalmi versenyét.

Letölthető MITE igazolás 2021./2022. tanév I. félév

Tisztelt Szülők!
Tisztelt Edzők!
Kedves Diákok!
A mindennapos testnevelés alól (a plusz két óra alól) csak azok a tanulók kapnak felmentést, akik hetente minimum kétszer edzésre járnak, s erről pecséttel, edzői aláírással ellátott igazolást hoznak, melyet félévente megerősítenek. Csak az iskola által kibocsátott, pontosan kitöltött és határidőre leadott igazolást tudjuk elfogadni.

Horvát Boglárka 12. A osztályos tanuló az U18-as 3x3-as kosárlabda világbajnokságon a nemzeti válogatottal bronzérmet szerzett.

Harmadik helyen zárt a magyar válogatott a debreceni U18-as 3x3-as világbajnokságon, a csapat meghatározó tagja volt Horváth Boglárka is.

Tanártovábbképzések Európa-szerte Eramus+ program támogatással

Iskolánk a "Módszertani megújulással a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című pályázatával 2019-ben az országosan mindössze 99 támogatott Erasmus+ projekt közé került, mellyel több, mint 32 ezer euró támogatást nyertünk szakmai fejlesztési céljaink elérése érdekében nemzetközi programokra: tanártovábbképzésekre és szakmai látogatásokra.

Garamvölgyi Petra Junior Világbajnokságon 5. helyezést ért el

Garamvölgyi Petra, 12. A osztályos tanulónk az U20-as kenyai Junior Atlétika Világbajnokságon Nairobiban az ötödik helyen végzett. Eredményéhez szívből gratulálunk!

Iskolapszichológusunk módszertani képzése Izlandon

Iskolánk közös pályázatának keretein belül 2021. júliusában részt vehettem egy Erasmus+ kurzuson, melyet egy spanyol szervezet tartott meg Reykjavíkban.

Erasmus+ tanártovábbképzés Németországban

Jaszenovics Sándor beszámolója:

Erasmus+ tanártovábbképzés Szlovéniában

Pálné Porst Andrea tanárnő egyhetes nemzetközi szakmai továbbképzésen vett részt Szlovéniában az Erasmus+ program támogatásával.

Tankönyvek átvétele

Kedves Diákjaink!
Az idei évben a tankönyveiteket az alábbi időpontban tudjátok átvenni!

Portugáliai tanártovábbképzés Erasmus+ támogatással

Lőrinczi Adrien tanárnő egyhetes nemzetközi szakmai továbbképzésen vett részt Portugáliában az Erasmus+ program támogatásával.

Tóth András EB aranyérmes

Tóth András, iskolánk tanulója (9.A) aranyérmet szerzett a Portugáliában rendezett Európa-bajnokságon az U15-ös vízilabda válogatott tagjaként.
Eredményéhez szívből gratulálunk!

Ökoiskola

Iskolánk elnyerte az Ökoiskola címet, mely használatára 2021. szeptember 1-től 2024. augusztus 31-ig vagyunk jogosultak.

Ballagás - második felvonás

2021. június 23-án tartottuk a 12. B, a 12. D, valamint a 12. F osztályaink ballagását és érettségi bizonyítványosztó ünnepségét. A kiváló eredményekhez szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk diákjainknak a továbbtanuláshoz!

Színe és Fonákja - A Nagy Háború


Propaganda és megélt valóság
A 11. B osztály projektje és kiállítása a 301-es teremben
2021.

Kersák Viktória országos rajzpályázat nyertese

Kersák Viktória 10. C osztályos tanulónk az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) "Időjárás a Balatonon" című országos rajzpályázatán első helyezést ért el.
Eredményéhez szívből gratulálunk!

Invazív szúnyogok nyomában

A növekvő globalizáció miatt egyre gyakrabban lehet számítani egzotikus szúnyogok felbukkanásáról és agresszív terjedéséről. Ilyen pl. az ázsiai tigrisszúnyog, koreai szúnyog.  Ezek a szúnyogok mind betegség terjesztők is lehetnek, komoly kockázatot jelentenek a közegészségügy számára. Ez miatt vált szükségessé egy összehangolt szúnyog monitoring beindítása Magyarországon is, amelyben a Babits Gimnázium 11. osztályos biológia fakultációra járó diákjai közül 6 diák vállalt önkéntes munkát.

Kiállítás

Gimnáziumunk vizuális kultúra tanárának, Horgas Karinának megnyílt a "Poszthumán testképek" című kiállítása 2021. június 17-én a Művészetek és Irodalom Háza - Martyn Ferenc Galériában. A kiállítás megtekinthető július 11-ig.

Kinizsi jegyértékesítés mindenkinek!!!

Iskolánk ének-zene tanára, Balásy Szabolcs közreműködésével készülő előadásra invitálunk minden érdeklődőt sok szeretettel!
A Kinizsi előadások csakis védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Tanévkezdés

Nyári ügyelet: szerdai napokon 9.00 - 12.00 óra között

Évzáró

2021. június 18-án tartottuk évzáró ünnepségünket.

Ballagás - első felvonás

2021. június 16-án tartottuk a 12. A, a 12. C, valamint a 12. E osztályaink ballagását és érettségi bizonyítványosztó ünnepségét. A kiváló eredményekhez szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk diákjainknak a továbbtanuláshoz.

Pályaorientációs nap

2021. június 10-én pályaorientációs napot szerveztünk tanulóinknak, akik aznap változatos programokon vehettek részt. Többek között bemutatkoztak a Pécsi Tudományegyetem Különböző karai, majd pályaorientációs társasjáték, karriertervezési és önismereti workshopok, egyéni pályaválasztási és grafológiai tanácsadás, valamint hallgatói esettanulmányok színesítették a napot.

DÖK-nap a Babitsban

2021. június 9.-én a Diákönkormányzat szervezésében DÖK-nap került megrendezésre. A rendezvény fő témája idén a gyermekjogok és a gyermekvédelem volt. Az osztályok ezzel kapcsolatos workshopokon és beszélgetéseken vehettek részt illetve interjúkat tekinthettek meg, megoszthatták saját véleményüket is. Körbejártuk az állomásokat, így betekintést nyerhettünk az ott zajló programokba.

Oxford próbanyelvvizsga angol nyelvből

 Oxfordi Egyetem (University of Oxford) nyelvvizsga tesztjét próbálhatták ki tanulóink intézményi keretek közt. A teszt B2-C1-es szinten zajlott. Intézményünk az Oxford English Testing központtal való megállapodás értelmében vizsgakörülmények között zajlott. Lineárisan nehezedő írásbeli feladatsorból állt.

Révész Rubina az Országos Angol Nyelvi Verseny döntőjében 16. helyezést ért el.

A nyelvi versenyen több mint 1600 diák vett részt és csak a 25 legjobb diák került a döntőbe. Felkészítő tanára Tarnai Gábor. Eredményéhez gratulálunk!

Tankönyv visszavétele

Kedves Diákok!
Az idei tanévben minden évfolyamon, mindenki ingyen kapta a tankönyveket, tehát mindenkinek vissza kell hoznia azokat, kivéve

Pedagógusnapi köszöntő

Ezúton köszönjük minden kedves Tanítványunknak a figyelmes megemlékezést a BabitsMa hasábjain és a kedves köszöntést pedagógusnap alkalmából!

A nemzeti összetartozás napja

2021. június 4. a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója, egyben - 2010 óta - a nemzeti összetartozás napja. Ezen a napon emlékezünk arra, hogy a történelmi Magyarország az első világháború után elvesztette területének és lakosságának jelentős részét.

UNESCO - Korábbi cikkeink


Korábbi cikkeink:

Passzold vissza, Tesó!

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!
Iskolánk június 4-ig gyűjtést szervez: háztartásokban fellelhető, használaton kívüli mobiltelefonokat és tableteket lehet leadni iskolai gyűjtőpontunkon a Passzold vissza, Tesó kampány keretein belül.;

European Mile: Babitsos diákok is csatlakoztak a kampányhoz

A futás és a gyaloglás a legnépszerűbb szabadidős fizikai tevékenységek közé tartoznak Európában. Becslések szerint körülbelül 50 millió európai fut rendszeresen, és még többen élvezik a gyaloglást. De 2020-ban sokan abbahagyták a rendszeres mozgást, vagy jóval kevesebbet mozogtak a korlátozások miatt.

Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny


A Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis 2021-es versenyén a Sárga hintalovas Pindur pandúrok csapata a döntőbe jutott. A döntőben a Nemzeti Adó Hivatal által felajánlott "Feltörekvő Junior Klasszis " díját nyerték el.

Hős Patrícia (9. F) a Kosáry Domokos verseny döntőjébe jutott

A Kosáry Domokos országos történelem verseny 10 fős döntőjébe jutott a 7. legjobb eredménnyel Hős Patrícia 9. F osztályos tanuló.

PTE Moonbike

A Pécsi Tudományegyetem újra elindította a nemzetközi, egységes életmódra ösztönző MOONBIKE kihívását, melynek célja a Föld - Hold távolság (384.400 km) megtétele kerékpárral.

Európa-nap

Május 9-én, az európai béke és egység ünnepén, jelent meg iskolaújságunk legújabb cikke, melyben az Európa-nap alkalmából ezúttal az Európai Unióval foglalkoztunk.

MOON BIKE 2021 felhívás

A Pécsi Tudományegyetem május 15-én újra elindítja nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző MOON Bike kihívását.

Európa nap és kvízjáték

Ma van az európai béke és egység ünnepe, de hogy miért ezen a napon tartjuk és egyáltalán miért fontos ez a nap nekünk? Ebből a cikkből megtudhatod.

Aktuális információk május 10-től

Május 12-én, szerdán 17.00 órakor online szülői értekezletet tartunk a Teamsen a 9-11. évfolyamon.

Ballagás 2021 „második felvonás” – érettségi bizonyítványosztók

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők, Kollégák!
Az érettségi bizonyítványok ünnepélyes átadásakor osztálykeretben kerül sor végzős diákjaink ballagási ceremóniájának második felvonására, melyre szeretettel várjuk a Tisztelt Szülőket, Vendégeket és az osztályban tanító tanárokat az alábbi időpontokban:

Menza befizetés az iskolában

Május 10-én és 11-én reggel fél 8-10 óra között van lehetőség készpénzzel rendezni az étkezési díjat. Aki május 10-én (hétfőn) rendezi a díjat, az először szerdán, aki május 11-én (kedden) fizet, az csütörtöktől étkezhet a menzán.

Tavaszi Tollforgató siker

PTE Tavaszi Tollforgatók versenyén „Húsvéti gondok” című novellájával Hős Patrícia, 9.F osztályos tanulónk sikeresen vett részt, különdíjban részesült. Eredményéhez szívből gratulálunk!

Rendhagyó irodalomóra Erdős Virággal

A Be(p)ART kortárs irodalmat népszerűsítő programsorozat keretében az utolsó rendhagyó irodalomóra megrendezésére 2021. április 27-én került sor. A vendég Erdős Virág volt, akivel a társadalmi felelősségvállalásról, a kortárs költészetről és a Hősöm című kötetről beszélgethetett a 10.c és a 10.e osztály.

Dísztávirat érkezett a ballagó diákok részére

A Babits-Komarov Baráti Kör az idei ballagás alkalmával az iskola életének egy jelentős időszakáról is megemlékezett, ugyanis az iskola elődintézményeként a Komarov Gimnázium és Szakközépiskolában 1968 és 2018 között működött postai szakképzés, melynek keretein belül foglalt helyet a Postaforgalmi Szakközépiskola is.

Ballagás 2021

Kedves Végzős Diákjaink, Szülők, Kollégák, Vendégek!
A rendkívüli körülmények között hagyományos ünnepélyünket idén sem tudjuk megtartani, nem borítja be virágillat a folyosókat, nem búcsúzhatunk el egymástól a feldíszített osztálytermekben.

Beiratkozás a 2021/2022-es tanévre

A 2021/22-es tanévre felvételt nyert tanulók listája megtekinthető itt:

Német nyelvű vitaverseny

A tavalyi évben kiváló eredménnyel végző Sipos Sándor 11. E osztályos tanuló az idei évben is szépen kezdett, bejutott a Jugend Debattiert International – Vitázik A Világ Ifjúsága Német Nyelvű Vitaverseny elődöntőjébe a legjobb 8 közé.

Iskolánk az idei évben is bekapcsolódott a PÉNZ7 programsorozatba

Ugyan kicsit más formában, de az idei tanévben is megszerveztük iskolánkban a Pénz7 programot. Idén az OTP Fáy András Alapítvány e-learning kurzusain vettek részt osztályaink, melyet a nemzetközi Global Money Week iránymutatásai alapján állítottak össze.

Online játék a Föld napja alkalmából

Április 22-én ünnepeltük a Föld napját. Tanulóink ezen a napon bekapcsolódhattak a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézetének programjaiba, valamint benevezhettek a Föld napja alkalmából meghirdetett online szabadulószoba játékunkra is.

Vadász Péter Zalán 10. D osztályos tanulónk sporteredménye

Vadász Péter Zalán 10. D osztályos tanulónk 2021. április 17-én a Paks Ürgemezőn megtartott Megyei Diákolimpia hosszútávú tájfutás egyéni versenyében 2. helyezést ért el.  A 6 km-es távot 40:12 perc alatt teljesítette. Zalán ezzel az országos döntőbe jutott.
Eredményéhez gratulálunk!

A BankCode vetélkedőn iskolánk csapata 4. helyezést ért el.

Az MNB Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány közös BankCode vetélkedőjében az iskolahálózati tagok országos döntőjében iskolánk csapata, a Bbcoin 4. helyet szerzett. A csapat tagjai: Horváth Milán, Visegrády Regő, Fodor Laura 10.E. Felkészítő tanár: Pandur Anett

Orosz nyelvi kiejtési verseny

Alkalmazkodva a járványhelyzethez az idei évben rendhagyó módon került megrendezésre az orosz nyelvet második idegen nyelvként tanuló diákok orosz nyelvi kiejtési versenye, április 14-én. Iskolánk tanulóin kívül Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye 3 gimnáziumából jelentkeztek a versenyzők, kihasználva az online verseny által biztosított lehetőséget. A kiejtési verseny a kamerákon keresztül is jó hangulatban zajlott.

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

Április 16. a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja.

A magyar költészet napját ünnepeltük április 11-én

A BabitsMa iskolaújságunkban Knoch Dorottya 10.c osztályos cikkével emlékeztünk meg erről a jeles napról:

Különdíjban részesült Strasszer Márton a városi Csorba Győző Versmondó Versenyen

A Csorba Győző Versmondó Verseny 2021. április 11-i, Költészet napi eredményhirdetésén Strasszer Márton, 9.C osztályos tanulónk különdíjban részesült. Felkészítette Zsombori Barbara tanárnő.

Rendhagyó, kétfelvonásos ballagás a Babitsban - 2021

Kedves Végzős Diákjaink, Kedves Szülők!
A 2020/21-es tanév kihívásokban bővelkedett. A koronavírus járvánnyal szembeni védekezés csak november 11-ig tette lehetővé, hogy a jelenléti oktatás keretei között készüljünk az érettségire. Addig sem volt könnyű, hiszen hol az egyik, hol a másik osztály került karanténba, maszkot viseltünk az órákon.

Hétköznapjaink a virtuális térben - A Goethe Intézet interjúja Jaszenovics Sándor tanár úrral

A hagyományos értelemben vett iskola átalakulóban van: bár a folyamat már korábban elkezdődött, a digitális oktatás jelentősen felgyorsította. Miért ne fordíthatnánk hát előnyünkre a kialakult helyzetet?

Mihalecz Imola, iskolánk örökös tagja, Babits verset szavalt egy grenoble – i rádióban

Mihalecz Imola 2015 – ben érettségizett, utána az ELTE pszichológia szakán tanult tovább. Miután 2019 – ben diplomát szerzett, tanulmányait a BME Kognitív Pszichológia mesterszakán folytatta.

Kiemelkedő eredménnyel végzett iskolánk csapata az OKPV 2021. versenyen

Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny 2021. döntő fordulója március 26-án zajlott le, melyen iskolánk csapata 2. helyezést ért el.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedek íróval

2021. március 26-án ismét rendhagyó irodalomórára került sor, a vendég Totth Benedek, a Holtverseny című regény szerzője volt.

Karanténversek

Karanténversek születtek a rímes, ütemhangsúlyos verselés tanulása során a 10.F, humán tagozatos osztályban. „Karanténban az életem” címmel fogalmazták meg tanulóink saját élményeiket egy négysoros kis versikében Iglicz Ágnes tanárnő iránymutatásával.

Jugend debattiert vitaverseny tréning

A Jugend debattiert, vagy más néven Vitázik a világ ifjúsága; ahogyan a nevéből is kiderül, egy német nyelvű vitaverseny, ahol változatos témákról vitatkoznak hasonló korú diákok.

Március 15-i megemlékezés

Az 1848-as forradalom kitöréséről 2021. március 11-én a virtuális térben emlékeztünk meg.

Ideiglenes felvételi jegyzék a 2021/2022-es tanévre

Tisztelt Szülők, kedves felvételiző Diákok!
A felvételi jegyzék megtekintése előtt kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót, mely segítséget nyújt a táblázatok értelmezéséhez:

Kovács Bálint tanár úr kutatási tevékenységéről olvashatunk a Fizikai Szemlében

Iskolánk fizika szakos tanára az oktatási tevékenység mellett nagy figyelmet fordított a tudományos kutatómunkára. Egyetemi tanulmányai során bekapcsolódott a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán működő MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkájába. A napokban Magyarország fizika módszertani és tudománynépszerűsítő szakfolyóiratában, a Fizikai Szemlében egy tudományos-ismeretterjesztő cikk jelent meg a kutatócsoport eredményeiről. Ebben a cikkben Kovács Bálint tanár úr társszerzőként szerepel.

Kortárs irodalom a Babitsban

Iskolánk részt vesz egy Európai Unió által támogatott pályázati programban, amit a Szépírók Társasága szervez. A Be(p)ART oktatási kezdeményezés lényege, hogy a középiskolás diákok kortárs szerzőkkel találkozhassanak, és közvetlenül is megismerkedhessenek a mai irodalommal.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

A mai napon Horváth Milán 10.E osztályos tanulónk írásával emlékezünk meg a kommunista diktatúra áldozatairól.

Elindult a BabitsMa

Keressék folyamatosan a honlapunkon lelkes tanulóink digitális iskolaújságját.

Csőszi Csenge 12.B osztályos tanulónk újabb kiemelkedő eredménye

Csőszi Csenge Zsófia 12. B osztályos tanulónk a Szombathelyen online megrendezett XIX. Sistrum Regionális Zenei Versenyen klarinét kategóriában NÍVÓDÍJAT és egyben szereplési lehetőséget kapott a gálahangversenyen. Felkészítő tanára: Szántai Csaba.
Gratulálunk szép eredményéhez!

Iskolánk csapata a Bolyai Matematika Csapatversenyen 3. helyezést ért el a dél-dunántúli régióban.

A 10.E osztály "Répák" csapata a Bolyai Matematika Csapatversenyen a dél-dunántúli régióban (Somogy. Tolna, Baranya, Zala, Délvidék) 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Berente Tamás, Horváth Bánk, Horváth Milán, Visegrády Regő
Felkészítő tanáraik: Király Lilla, Bartal Zsolt

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én. Ebből az alkalomból két különböző programmal készülve kívántuk felhívni tanulóink figyelmét kultúránkra, hagyományainkra, szellemi értékeinkre.

A 11. B osztály a kirándulásra összegyűjtött pénzét rászoruló gyerekek megajándékozására fordította. Az eseményről az osztály tanulója számol be.

Egy csütörtök délutáni órán, még Karácsony előtt merült fel az ötlet legelőször, hogy mivel a kialakult helyzetben mi nem tudjuk felhasználni a kirándulásra összegyűjtött osztálypénzt, mi lenne, ha olyanoknak adnánk, akiknek jelenleg sokkal nagyobb szükségük van rá.

Beszámoló 3D tervező és nyomtató szakkörről

A 2020/2021-es tanévben online felületen tartottuk meg az őszi félévben a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és  Óvoda Babits Mihály Gimnáziumában a második 3D tervező és nyomtató szakkört. A lehetőséget idén is hirdettük a tanórákon, iskolarádióban és plakátokon.

Központi írásbeli vizsga nyolcadikosoknak

Szeretettel várjuk 2021. január 23-án (szombaton) azokat a 8. osztályos tanulókat, akik iskolánkban írják a központi felvételi írásbeli dolgozatukat.

Csőszi Csenge 12.B osztályos tanulónk kiemelkedő eredménye

Csőszi Csenge Zsófia 12. B osztályos tanulónk a „Csupor László” VII. Dél-dunántúli Regionális Fafúvósverseny klarinét kategória IV. korcsoportjában I. díjat kapott. Felkészítő tanára: Szántai Csaba.
Gratulálunk szép eredményéhez!

Karácsonyváró nap a Babitsban

Kedves Diákok, Kollégák és Szülők!
Szeretettel meghívunk az idén rendhagyó módon szervezett karácsonyi összeállításunkra, mellyel áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk!

Máté Zsolt tanár úr tudományos kutatómunkája

Iskolánk történelem-informatika szakos tanára, Máté Zsolt a PTE Interdiszciplináris Doktori Iskola hallgatójaként több szakmai konferencián vett részt az elmúlt hónapokban.

NTP PályázatNTP-MTTD-19-0169
A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása.

Iskolapszichológusunk, illetve iskolai szociális segítő munkatársunk elérhetőségei

Kedves Diákok!
Ha úgy érzitek támogatásra, segítségre szorulnátok, szívesen beszélnétek hozzáértő felnőttel, szakembereink segítségét a jelenleg kialakult helyzetben is igénybe vehetitek.

Mikulás járt a Babits Gimnáziumban

Kedves Diákok! Kedves Kollégák!
Mikulás-nap alkalmából egy kis videóval szeretnénk kedveskedni Nektek. Ezzel a rövid összeállítással kívánunk kitartást mindenkinek a karácsonyi szünetig.

Maszkban is menő vagy

 A PTE Táncegyüttes  Maszkban is menő vagy című egyedi fotókampányában babitsos diákok is részt vesznek.

Iskolánk névadójára, Babits Mihályra emlékeztünk

Iskolánk névadója, Babits Mihály 137. születésnapja alkalmából közös kvízjátékra buzdítottuk tanulóinkat és iskolánk dolgozóit. A játékban sokan részt vettek és az eredmények alapján az alábbi nyerteseket hirdettük ki:

Babits Mihályra emlékeztünk 137. születésnapja alkalmából

1883. november 26-án született iskolánk névadója, az író, műfordító és a 20. század egyik legnevesebb költője, Babits Mihály. 2020. november 26-án az online tanórákon munkásságáról, életéről emlékeztünk meg.

Az RM@School projektben az idei évben is sikeresek csapataink!

AZ EIT RawMaterials RM@School nemzetközi projekt keretében a Miskolci Egyetem szervezésében rendezték meg a diákkonferenciát, melynek idén a Találd meg és formáld át a te nyersanyagod címet adták. Az országos válogató tétje a nemzetközi konferenciára való kijutás (Bologna) volt. Sajnos idén on-line formában tartják ezt is.

A Földrajz OKTV 2. fordulójába jutott iskolánk két tanulója.

A 2020/2021-es tanévben a Földrajz OKTV 2. fordulójába jutott Polai Miklós 11.D és Sütő Annamária 12.B osztályos tanulónk. Felkészítő tanáruk Száraz Tamás tanár úr.

Gyászolnak a Babits közösségei

A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium tanári kara, a diákság és a Babits-Komarov Baráti Kör szomorúan tudatja, hogy volt tanítványunk, diáktársunk Győrvári Gábor, a Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója, hirtelen elkapott, nehéz betegség után itt hagyott bennünket.

Tájékoztató a digitális oktatásról

Kedves Diákok, Szülők!
2020. november 11-től kezdetét viszi a digitális oktatás őszi időszaka. A már bevált Microsoft Office 365 Teams felületet használjuk, ahol a következő csengetési rend szerint tartjuk az órákat:

Rendkívüli tájékoztató

A mai napon történt miniszterelnöki bejelentéssel összhangban 2020. november 11-étől, szerdától digitális munkarendre térünk át.

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak

Kedves Nyolcadikosok!
Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége idén ismét meghirdeti online pályázatát nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Vadász Zalán 10.D osztályos tanulónk kiemelkedő eredménye

2020.10.11-én Tájékozódási Futó Országos Pontgyűjtő Csapatbajnokságon Vadász Zalán 10.D osztályos tanuló, U16-os kategóriában a PVSK csapatával 2. helyezést ért el. Csapattársai: Simon Ádám (Janus Pannonius Gimnázium) és Rácz Mátyás (Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola) voltak.
Eredményükhöz gratulálunk!

Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak a 64. évfordulója közeleg. Ilyen jeles alkalmakkor számos film segíthet bennünket abban, hogy emlékezzünk az utcákon tüntető, harcoló hősökre, akik mertek dacolni a diktatúrával. Iskolánkban hagyomány, hogy ezen a napon egy filmes alkotást tekintenek meg és dolgoznak fel diákjaink.

Horváth Milán a 16. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjében 1. helyezést ért el.

Horváth Milán 10.E osztályos tanuló a 16. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjében, Alkalmazói programok - Középiskola kategóriában Matinno programjával 1. helyezett lett. Eredményéhez gratulálunk, további sikereket kívánunk!

Október 6., a nemzeti gyásznap alkalmából iskolánk diákönkormányzati képviselői koszorút helyeztek el az Aradi Vértanúk útján.

Október 6., a nemzeti gyásznap. 171 éve ezen a napon végezték ki Aradon, azt a 13 honvédtisztet, akik közül ugyan nem mindenki tudott magyarul, de vértanúként életüket adták Magyarországért, és a magyarok szabadságáért.

Kenguru Matematika Verseny versenyeredmény

A 2019/2020-as tanévben elmaradt Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny szeptemberben került megszervezésre. Horváth Milán (10.E) megyei 1. helyezést ért el, az országos versenyben pedig 11. helyezett lett. Felkészítő tanárai: Bartal Zsolt, Király Lilla

Papp Eszter országos sportsikere

Papp Eszter (12.A) október 13-án a Győrben megrendezett U 23 Országos Dzsúdó Bajnokságon (17 évesen) 78 kg-ban harmadik helyezést ért el.
Eredményéhez gratulálunk!

Fogadóórák a 2020-2021-es tanévben

Tisztelt Szülők!
Az idei tanévben az eljárási rend értelmében nem kerülhet sor a fogadóórák szokásos módjára, nincs lehetőségünk a személyes találkozóra az iskola területén.

Sipos Sándor 11. E osztályos tanulónk 2. helyezést ért el a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny országos döntőjében

Sipos Sándor, a 11. E osztályos tanulónk a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny országos döntőjében az előkelő 2. helyezést érte el.

A magyar dráma napja a magyar drámairodalom ünnepe

1883. szeptember 21-én tartották  Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját a Nemzeti Színházban.

Beiskolázás a 2021/2022-es tanévre

Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda

Járványügyi helyzettel összefüggő gyakran ismételt kérdések

Tisztelt Szülők! Az intézmény vezetése a védőnők közreműködésével elkészítette a járványügyi helyzettel összefüggő GYIK-ot, amely az Önök leggyakoribb kérdéseiket és az ezekre  -a jelenlegi információn szerint - adható válaszokat tartalmazza.