2023. október 25-26-án VIII. alkalommal rendezték meg EIT RawMaterials Ambassadors at Schools Konferenciáját. A nemzetközi eseményt az EU országok középiskolásai számára szervezik.

A projekt célja, hogy a fenntarthatóság és a természeti erőforrások hatékony felhasználása érdekében megismertesse a diákokat a nyersanyagok fontosságával és jelentőségével, miközben vonzóvá tegye a fiatalok számára természettudományokat. A program aktív tanulási, kísérletezési lehetőséget biztosít a diákok számára, miközben megismerkedhetnek a különféle nyersanyagok értékeivel. Tackling European Resources Sustainably (TERS)- Az európai erőforrások fenntartható kezelésére természeti erőforrások hatékony felhasználása és a körforgásos gazdaságra koncentrál.
Magyarországot két gimnáziumi csapat képviselte.  A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának csapata a Miskolci Egyetem míg a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium a Bay Zoltán Kutatóintézet delegáltjaként érkezett az eseményre. A kutatási eredmények plenáris előadások formájában, majd az azt követő workshopon önálló standon kerültek bemutatásra.
Iskolánk immár harmadik alkalommal vett részt a rendezvényen. Idén bányászati tevékenység során, a (zagytéri vízkezelés során keletkező mésziszapot) hasznosítaná fel alapanyagként melyből CMA (calcium-magnézium-acetát) előállítását tűztük ki célul. CMA előnye, hogy sófélékkel ellentétben kloridmentes környezetbarát jégmentesítő. Nem okoz korróziót, sem a növényeket, állatokat sem az épített környezetet, sem károsítja. Összetevői beépülnek a talajba, javítva annak minőségét.
A CMA bemutatásán kívül nagy sikere volt a pellérdi puszedlinek és az ErősPistás Szerencsi Csokinak, ollóval vágott Gyulai Kolbásszal.
A Csapat tagjai: Máté Lotti 12. D, Paik Renáta 12. D, Strasszer Márton 12. C, Lukács Szilárd 11. B.
A Projekt megvalósításában köszönetet mondunk: Tóth Szabolcsnak, Keresztény-Borbás Eszternek és Torma Viktóriának

Felkészítő tanár: Pandur Anett