Helikoni Ünnepségek, Keszthely, 2018. Április 19-21.

Kedves BABITSOSOK!

A keszthelyi Helikon mindig fantasztikus „verseny, buli, hatalmas élmény a középiskolás tanulók számára.

Ezért ajánlom figyelmetekbe ezt a nagyszerű rendezvényt, ami bár verseny, de aki résztvevője lehet, ennek fantasztikus, meghatározó és soha nem felejthető élmény, mindig emlékezni fog rá. 

A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezésre kerülő keszthelyi, kulturális seregszemléje, ahol a diákok iskolai keretek között, 18 művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. Valahogy így lehetne meghatározni tömören, egy mondatban a Helikon lényegét, de ez az egy mondat nagyon rövid ahhoz, hogy az érdeklődő megismerhesse ezt az egyedülálló kulturális eseményt. A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. A Helikon alapkoncepciója, hogy kizárólag az iskolák által kiválasztásra kerülő, az adott művészeti ágban legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanulók érkezzenek a keszthelyi megmérettetésre.

A helikoni versengés 18 művészeti kategóriában zajlik, melyek többsége színpadi, előadóművészeti kategóriák, amiken a művészi tevékenység bemutatása és az értékelés személyes jelenlétet kíván. A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján, több helyszínen, gyakran kora reggeltől késő estig, folyamatosan zajlanak. A zsűri értékelésére és a minősítésre az utolsó nap délelőttjén kerül sor. A kategóriánkénti egy-egy fődíjat a záró rendezvényen, a szombat délutáni Helikoni gálán adják át a különdíjakkal, és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleggel együtt.

KATEGÓRIÁK:

1. Kórusok: vegyeskar, nőikar, kamarakórus

2. Komolyzene: szólóhangszer, szólóének, kamaraének, kamarahangszer (iskolánként 3 produkció, bármilyen összeállításban)

3. Néptánc (szóló, kamara tánc, táncegyüttes)

4. Népzene (szólóhangszer vagy zenekar)

5. Népdaléneklés (szóló vagy kamara)

4. Könnyűzene: zenekar és ének

5. Mozgásművészet, moderntánc

6. Vers- és prózamondás

7. Színjátszás

8. Egyéb (Bármi lehet itt)

9. Alkotóművészet

  • Irodalmi alkotás (vers, próza)
  • Képzőművészeti alkotás (bármilyen technika)
  • Film (téma bármi lehet)

A versenyre való jelentkezés lezárult.
Kategóriánként sajnos csak 1-1 produkciót tudunk vinni, ezért 2018. január 30-án az iskolai válogatón döntött a zsűri, hogy kik vehetnek majd részt a Helikoni Ünnepségeken.

Helikoni válogatóról készült képgalériát ide kattintva megtekintheti.