PROJEKTZÁRÓ KIÁLLÍTÁS: SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET

Betlehem Márta projektvezető 

Projektzáró kiállítás

A projektzáró kiállítás az NTP-INNOV-22 (Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása pályázat.) Sokszínű művészet-kreatív művészet című tehetséggondozó program eseményeit tablókon követi nyomon a pályázat elindulásától a lezárásáig.


A tablókon főleg képekben jelennek meg a program elemei, így minden érdeklődő megismerheti a legfontosabb eseményeket, nyomon követheti az egyes állomásokat.
A 2023. május 18-án megtartott kiállítás megnyitása egyben a projekt lezárása is volt.
Rövid beszámoló a projektről
Az elfogadott pályázat kezdete 2022. szeptember 15. A program végrehajtására egy tanév állt rendelkezésre, így a projekt lezárásának vége 2023. június 30.
Az eredeti vállalások:

- Tanórán kívüli művészeti kompetenciák elmélyítését szolgáló élmény- és felfedezésközpontú komplex tehetséggondozó program.
- Egy napos budapesti tanulmányút múzeum-látogatásra és lazító programelemre (Magyar zene Háza).
- Teaház meghívott külső művész előadóval: Bősze Ádám zenetörténész, kulturális rendezvények és zenei közvetítéses moderátora.
- Kreatív művészeti bemutató.
- Videófilmek készítése (Beszélgetés Bősze Ádámmal, komplex művészeti bemutató.)
- Kiadvány készítése a teljes programról.
- A projektet bemutató kiállítás tervezése és megvalósítása

A programok a pályázati tervnek, vállalásoknak megfelelően megvalósultak.
Résztvevők: 19 diák, 3 hallgató
Diákok: Kersák Viktória 12. C, Almájer Fanni, Sebestyén Virág 12. F, Érsek Boglárka 11. A, Gerencsér Regina Tekla 11. C, Gazsó Virág Flóra, Jakab Maja, Járfás Balázs, Révész Rubina 11. D, Rostás Dóra 11. E, Mártusz Dorina, Horváth Bendegúz 10. C, Lukács Sándor Botond, Horváth Hanna 9. A, Hofher Viktória Kriszta, Simon Krisztina 9. D, Erőss Lilla, Hantos Luca Noémi, Kovács Dorka Barbara 9. F.

A programokhoz csatlakozott három egyetemi hallgató: Bognár Panna Eszter, Kusnyér Anna, Takács Levente.
A programban résztvevő tanárok, segítők:
- Horgas Karina és Balásy Szabolcs művésztanárok, akik a foglalkozásokat tartották.
- Betlehem Márta Sarolta projektvezető, programszervező
- Kasznai Gyula, aki a videófilmeket készítette.
- Vízler Zsófia a pályázat gazdasági ügyintézője.

Rövid összefoglaló a projektről:
A pályázat célja a tanórán kívüli művészeti kompetenciák elmélyítése volt.
Az előző évi projekt megvalósítása számunkra sem várt sikert aratott, ezért szerettük volna folytatni, újszerű elemekkel, régi és új tehetségekkel kiegészíteni. A cél most is olyan tanórán kívüli művészeti kompetenciák elmélyítését szolgáló élmény- és felfedezésközpontú komplex tehetséggondozó program megvalósítása volt, amelyben az alkotás alapú tanulás módszerével fejleszthettük tehetséges diákjaink kreativitás.
A programok, az elkészítendő alkotások, előadható zeneművek és a hozzájuk vezető út élményeket és felfedezési lehetőségeket, a tehetségük kibontakozását és fejlődését biztosították a részt vevők számára. Ugyanis a tehetségek számára a legnagyobb élménye saját belső késztetéseinek megélése.
A hosszú, folyamatos és kreatív alkotómunka rendhagyósága, újszerűsége miatt a program kiemelt eseménye volt a kreatív művészeti bemutató, ami egy nyitott, improvizációra épülő, a program során létrejött festményeket is kiállító művészeti bemutató volt. Fontos eleme volt a projekt folyamatát bemutató összegző kiállítás is.
A projektben a diákok saját ötleteikre építve egyéni, páros és csoportmunkában bontakoztatták ki tehetségüket, majd a saját kreativitásuk és tehetségüknek megfelelő alkotásokat hoznak létre.
Az újonnan átadott Magyar Zene Házában a vezetés az érdekes, kreatív épület, a különböző interaktív terek megismerése komplex élményt is ad, amit a látvány és a zene együttesen biztosította, ugyanakkor kiváló teret adott a közösségépítésnek is. A helyszín, az élményekkel feltöltődés mellett tematikusan is kapcsolódnak a projekthez: pl. építészet, képzőművészet, zene…
Rendhagyó beszélgetés Bősze Ádámmal:
https://www.youtube.com/watch?v=Kv8lC4Jg3xg&t=837s
A művészeti bemutató:
https://www.youtube.com/watch?v=7XX83Kf5Dg0
Galéria: http://bitly.ws/ERPp
A pályázat zárása a 2023. május 18-i, a projektet bemutató kiállítás megnyitása volt.
Betlehem Márta Sarolta projektvezető
Pécs, 2023. május 19.

A projectzáró  galéria képeiért kattints IDE!