Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül lettországi iskolalátogatáson vett részt Pálné Porst Andrea, iskolánk angol-orosz szakos tanárnője.


A mobilitásról készült beszámolóját az alábbiakban adjuk közre:

Április első napjait Lettországban töltöttem az Erasmus+ hospitálási programjának keretein belül.
Az általam meglátogatott 12 osztályos iskola az ország fővárosától, Rigától, kb. 200 km-re dél-keletre, Daugavpilsben található. A jellegzetes orosz építészeti stílusban épült intézményben világos, nagyon tiszta, modern, jól felszerelt tantermekben tanulnak a diákok, akik életkoruk szerint különböző színű egyenruhát hordanak.
Az iskola tanárainak és tanulóinak orosz az anyanyelve, a lett nyelvet idegen nyelvként tanulják. Az angol nyelvet az első osztályban kezdik. A 12. osztály végére C1-es szintű vizsgát tesznek szinte mindannyian. Kilencedik osztályban lehetőség van egy harmadik idegen nyelv választására, ami lehet spanyol, svéd vagy német. A nyelvek mellett a matematika és a természettudományos tantárgyak oktatására fordítanak nagy hangsúlyt. A diákok többsége ebben az irányban tanul tovább.
A kezdő nyelvi csoportok kivételével nem használnak tankönyveket ebben az iskolában. A tanárok maguk dolgozzák ki a tananyagot a központi tanterv és a kötelező vizsgák követelményeinek ismeretében. Érdekes volt számomra megtudni, hogy a diákokat 10-es skálán osztályozzák.
Az általam megfigyelt órákon kreatív feladatmegoldásokat láthattam: kisgyerekek adtak elő színdarabot, a nagyok érveltek Daugavpils turistabarát oldalának fejlesztése mellett. Láttam a diákok által kiválasztott művészeti terület bemutatását és versek ihlette képzőművészeti alkotásokat. Hallottam őket Shakespeare-t szavalni, egymást és társaikat értékelni.
Élményekkel gazdagodva tértem haza, köszönöm, hogy lehetőséget kaptam egy újfajta tapasztalatszerzésre.

Pálné Porst Andrea

 

 

Középen Pálné Porst Andrea a lett tanárnőkkel

A daugavpilsi középiskola

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (honlapon) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.